latinica  ћирилица
13/08/2015 |  17:58 | Аутор: Агенције

Шта се догађа у тијелу када попијемо пиво

Газирана пића и алкохол могу имати знатан утицај на наш организам, а недавно су објављени подаци о детаљном дејству пива на организам након што је оно 24 сата било у нашем крвотоку.
Пиво (Фото: Thinkstock) -
Пиво (Фото: Thinkstock)

Када конзумирамо пиво оно након 5 минута улази у крвоток и одмах дјелује на мозак и мишиће. Сљедећих сат времена тијело пиво види као отров и покушава да га се што прије ријеши.

Ако поједемо обилан оброк прије пића, на тај начин ћемо обложити наш желудац и алкохол неће ући у крвоток тако брзо јер је у току абсорпција хране. Утицај алкохола зависи од старости.

Женски организам процесира алкохол спорије него мушки јер мушки има више мишићног ткива. Мишићно ткиво има већи удио воде која разријеђује алкохол, а чини се да жене имају мање ензима који разграђују алкохол.

Пјенушаво пиће, попут шампањца, може узроковати да брже осјетимо утицај алкохола због мјехурића који притискају желудац па тако форсирају алкохол да брже уђе у крвоток.

Процесирање алкохола зависи и од наших година. Што смо старији он се брже процесира јер како старимо у јелу имамо више ензима који га разграђују. Ако смо под стресом па имамо повишене нивое хормона, то утиче на метаболизам и брзину абсорпције алкохола.

Ако сте љубитељ пива и понекад волите да претјерано уживате у њему, ово је 7 ствари које притом треба да знате.

1. Неколико минута након конзумације пива

Алкохол након конзумације путује тијелом до желуца где се апсорбује у крвоток па стиже до мозга и мишића.

2. Након 10 минута

Послије 10 минута тијело препознаје алкохол као отров и не жели да га депонује, покушава да га разгради и ријешити га се што је прије могуће.

3. Након 15 минута

Желудац почиње да разграђује алкохол како би га уклонио из организма и притом почиње да производи ензим који се зове алкохолна дехидрогеназа који претвара алкохол у друга хемијска једињења. То претварање укључује и ацеталдехид, врло отровно једињење који је узрок мамурлука други дан.

Алкохол се претвара у ацетатну киселину и воду, а даљом разградњом у масне киселине и воду које су тијелу прихватљиве и то нас отрежњава. Пијемо ли више него што јетра може да поднесе постајемо пијани.

4. Након 20 минута

Послије 20 минута почињемо да осјећамо опште симптоме дјеловања алкохола, глава нам је лагана и преплављени смо срећом.

5. Након 45 до 90 минута

Послије 45 до 90 минута дјеловање алкохола је на врхунцу.

6. Након 60 минута

Послије 60 минута имамо потребу да идемо у wц јер је алкохол диуретик па бубрези усмјеравају пиће директно у бешику па морамо ћешће да мокримо и због тога дехидрирамо.

Престанемо ли да пијемо осјећаћемо се поспано или уморно, а ако одемо да спавамо пијани то је лоше за нас јер је тијело дехидрирано.

7. Након 12 до 24 сата

Након 12 до 24 сата , када се пробудимо вјероватно ћемо осјећати симптоме мамурлука: главобољу, вртоглавицу, жеђ, бљедило и дрхтавицу и симптоме које узрокује дехидрација. Разлог томе је што се наше тијело још увијек бори са алкохолом који се налази у нашем организму.