latinica  ћирилица
16/08/2015 |  16:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Кад пекари оду на одмор, Париз остане без хљеба

Паризу у августу пријети несташица хљеба, јер има све мање и мање отворених пекара, а узрок лежи у томе што је прије неколико мјесеци укинута вишедеценијска обавеза пекара да свој годишњи одмор пријављују префектури, пишу британски медији.
Једна од пекара у Паризу - Фото: Screenshot
Једна од пекара у ПаризуФото: Screenshot

Од давне 1790. године, пекари су били обавезни да пријављују период када ће, због годишњег одмора, затворити продавнице како би се организовала дежурства да не би дошло до несташице хлљба, пишу Дејли мејл и Телеграф, преноси Танјуг.

Прије неколико мјесеци је на снагу ступио нови закон којим се поједностављује живот фирми, тако да пекари могу да узимају љетњи одмор када желе, без потребе подношења захтјева префектури.

Предсједник Пекарске коморе Париза, Доминик Анракт, сматра да проблем није несташица хљеба, већ несташица купаца, јер, како додаје, они који познају Париз, знају да Парижани у августу напуштају престоницу и да је „препуштају“ туристиима.

Ипак, Антракт је признао у изјави за француски Фигаро, да би пекари требало мало више да мисле на купце, објављено је на веб сајту Sixactualites.fr.