latinica  ћирилица
18/08/2015 |  17:06 | Аутор: Б92

Уз обалу Аустралије снимљено мистериозно биће (ВИДЕО)

Недавно је уз обалу Аустралије снимљен мистериозни албино кит. Тренутно се у научним круговима дебатује да ли је у питању чувени Мигалу бијели кит или можда његов потомак.

“То је Мигалу.“ Ријечи су познатог научника Грега Кауфмана који је потпуно сигуран да је бијели кит који је снимљен уз обалу Аустралије код Квинсленда 10. августа, дефинитивно једини албино грбави кит на свијету - Мигалу.

Кауфман који китове проучава деценијама, сигуран је у то, каже, откад је видио прве снимке.

“Подударност с Мигалуом је огромна и по леђној пераји“, тврди.

Мистични и легендарни кит Мигалу први је пут је примјећен 1991. године и Кауфман га од тада прати. Тада је био дио тима који је отишао до абориџинских старешјина како би им помогли да дају име овом посебном киту. Абориџини су се одлучили за име Мигалу што на њиховом језику значи 'бијели момак'.

“У абориџинској култури бијеле животиње су послате на овај свијет да нас подсјете на јединственост и светост живота. Вјерују да таква бића морају бити цјењена“ појаснио је Кауфман за аустралијске медије.

Иначе, грбави китови се идентификују се по доњој површини репа која је попут људског отиска прста - код сваког примјерка различита.

Међутим, један други стручњак Оскар Питерсен, оснивач Истраживачког центра за бијеле китове, који такође прати Мигалуа од раних дана, каже како се овде не ради о Мигалуу јер овај кит изгледа премало и превише бијело да би одговарао опису.

“Ово је вјероватно Мигалу јуниор'', каже Питерсен.