latinica  ћирилица
18/08/2015 |  20:18 | Аутор: RTL

Нијемци помијешали крушке и јабуке

Већ 13 година Диренд и његове колеге раде на узгоју савршеног хибрида јабуке и крушке. Сад су на трећој генерацији које називају Ф2 хибридима.

Професор Вернер Диренд из стакленика доноси три узорка: младицу јабуке, младицу крушке и хибрид јабуке и крушке. Хибрид нема име, стабло више личи јабуци, његови листови више крушки, облик плода је сличнији јабуци, али окус подсјећа на крушку.

Диренд и његове колеге Тилио Фишер и Хенинг Шахт са универзитета у Оснабруку покушавају створити нешто што у природи не постоји.

Прије 30 година, међутим, у некадашњем хотрикултурном институту у Келну јабуке и крушке успјешно су укрштене. Нова воћка добила је име по професору Максу Цвинтшеру који је спровео експеримент.

Његов рад за будуће нараштаје и побољшање сачувао је Технолошки институт у Минхену и предао га научницима на пољопривредном факултету у Оснабруку који имају много искуства у узгоју нових сорти јабука.

Већ 13 година Диренд и његове колеге раде на узгоју савршеног хибрида јабуке и крушке. Сад су на трећој генерацији које називају Ф2 хибридима.

- Надамо се да ћемо постићи добар квалитет - рекао је Фишер, додавши да је у томе потребно и много среће.

Оно што се тражи није само добар изглед и окус, већ и отпорност на болести.

Њемачки научници у томе нису једини.

- Знамо да постоји слично истраживање на Новом Зеланду - каже Диренд. Штавише, новозеландске колеге биле су у Оснабруку како би с њемачким стручњацима упоредили биљешке.

Њемачка влада субвенционише истраживање са 200 хиљада евра, али проћи ће још многе године прије успјешног завршетка пројекта.

- Потребно је 15 до 20 година да се нова сорта јабука устали на тржишту - тврди Диренд. А нова воћка неће добити име док за тржиште не буде спремна.

Њемачки воћари гладни су јединствене врсте воћа којим би погодили укус потрошача. Узгој воћа је посао као и сваки други, кажу. Потрошачи стално траже иновације. Тако би нова врста воћа постала велика компетитивна предност.