latinica  ћирилица
26/08/2015 |  16:48 | Аутор: СРНА

Око 9.000 различитих микроба обитава у нашим домовима

Прашина у нашим домовима садржи у просјеку 9.000 различитих врста микроба, резултати су најновијег истраживања. Истраживачи са Универзитета Колорадо у Болдеру анализирали су прашину из 1.200 домаћинстава широм САД.
Бактерија (илустрација) -
Бактерија (илустрација)

Они су открили да се типови бактерија и гљивица разликују у зависности од тога гдје се кућа налази, ко у њој живи и да ли у кући бораве кућни љубимци.

Доктор Ноа Фијерер, професор екологије и еволутивне биологије, који је провео истраживања, рекао је да се ради о основној природној историји.

"Ми већ извјесно вријеме знамо да у нашим домовима живе микроби. Сада анализирамо њихово варирање у различитим стаништима", рекао је он, пренио је Би-Би-Си.

Волонтери из 1.200 кућа из САД послали су узорке прашине истраживачима. Они су скупљали прашину и прљавштину са ивице изнад врата, што је дио који се обично занемари приликом чишћења.

Генетском анализом утврђено је да у просјечном домаћинству живи више од 2.000 различитих гљивица, укључујући апсергилус, пеницилијум, алтернарију и фусаријум.

Ипак, тачан састав гљивичног екосистема зависио је од локације куће.

"Већина гљивица које видимо у кући долазе из подручја ван куће. Оне у кућу улазе преко наше одјеће, или кроз отворене прозоре и врата", рекао је Фијерер.

Такође, утврђено је да у просјечном домаћинству има око 7.000 различитих типова бактерија, у зависности од тога ко живи у кући.

Примјећене су различите бактерије ако у кући живе само мушкарци или само жене или ако има и кућних љубимаца.

Фијерер је рекао да људи уопште не треба да брину због постојања микроба у кући јер су они потпуно безопасни.