latinica  ћирилица
26/08/2015 |  22:25 | Аутор: Б92

Научници раде на батеријама које би могле да трају вјечно

Научници Института МИТ и компаније Самсунг дошли су до закључка да би се употребом батерија у чврстом стању могли ријешити сви проблеми које имамо са данашњим батеријама.
Батерије (илустрација) -
Батерије (илустрација)

Данашњи уређаји углавном користе литијум-јонске батерије које су прилично малог капацитета, брзо се троше, а и увијек постоји опасност од експлозије.

Према ријечима Гербранда Седера, професора који је заједно са још пет научника радио на новом материјалу, сви пожари који се догађају на, примјер, Боинг авионима и Тесла аутомобилима, настали су управо због текућих електролита.

"Сам литијум није запаљив, као што је то случај у овим батеријама. Уз чврсте електролите нема сигурносних брига, можете је бацити на под, у њу забити ексер и неће доћи до пожара", истиче професор Седер.

Проблем са развијањем батерија у чрвстом стању је био тај што је тешко пронаћи чврсте материјале који честице проводе једнако брзо као течност. Међутим, овај тим научника анализирао је својства постојећих литијум-јонских материјала и успио да пронађе материјале који су довољно добри проводници.

Такође, нове се батерије боље понашају у хладним условима, а могу издржати и неколико стотина хиљада циклуса пуњења.

С обзиром на то да научници у свој рад улажу пуно труда и напора, надамо се да ће вјечне батерије у блиској будућности угледати свјетлост дана.