latinica  ћирилица
01/09/2015 |  15:43 | Аутор: Вечерњи лист

Не можете да се разбудите?

Плесање, слушање музике и излазак на дневно свијетло неки су од савјета да се разбудимо, али зачуђујући је онај: гледајте видео-снимке на којима су мачке.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Овај сценарио већ знате: одрадили сте добар дио посла, а око поднева вам је глава тешка као камен и почиње да вам се спава...

Нисте једини, ни приближно.

Већина нас у то вријеме посеже за својом другом дозе кафе с надом да ће нас убрзо тргнути и вратити на радне стазе.

И та друга, поподневна доза кофеина може утицати на ноћно спавање, па су хемичари кренули у потрагу за рјешењем које би из комбинације избацило кафу, а омогућило подизање енергије у вријеме кад нас хвати дневна поспаност. И дошли су до, у најмању руку речено, занимљивих резултата.

Плесање, слушање музике и излазак на дневно свијетло нека су од рјешења за разбуђивање, али чуди онај: гледајте видео-снимке на којима су мачке.

Како тврде из Америчког друштва хемичара, гледање смијешних видео -снимака с мачкама може брзо побољшати расположење и разбудити нас.

Вашем шефу сигурно неће бити драго да гледате шаљиве видео-снимке у радно вријеме, али свакако ће помоћи да прије постанете продуктивни.

На овај начин ће вам се повећати ниво окситоцина (хормона среће) у организму и снизити ниво кортизола (хормона стреса), што ће вам на крају повећати концентрацију.

Потребно је и пити довољно воде како би се одржала хидратација организма, јер након што тијело изгуби већ и један одсто течности, то утиче и на физичко и психичко стање организма.