latinica  ћирилица
01/09/2015 |  18:12 | Аутор: Агенције

Недовољно наспавану дјецу храна више мами?

Дјеца која не спавају довољно могу бити у већем искушењу да једу, сугеришу резултати новог истраживања.
Дјеца (Фото: mamamia.com.au) -
Дјеца (Фото: mamamia.com.au)

Истраживање спроведено у Великој Британији довело су у везу дужину сна код дјеце и спремност да једу омиљену храну и када нису гладни.

Утврђено је да је код малишана чије су навике у спавању и уносу хране проучаване, а спавали су мање од 11 сати ноћу био већи индекс тјелесне масе (мјера тежине у односу на висину) него код оних који су спавали 11 сати или више, јавља Ројтерс.

Центар за контролу и превенцију болести препоручује 11 до 12 сати сна за дјецу предшколског узраста.

„Сада већ постоји доста доказа, и за дјецу и одрасле, која указује да веома кратак или недовољно дуг сан повећава жељу за храном“, рекла је Лора Мекдоналд, водећи аутор студије и професор Универзитета у Лондону.

Према њеним ријечима, то је забрињавајуће с обзиром на то да живимо у модерном окружењу, гдје је укусна и висококалорична храна широко доступна и јефтина.

Претходне студије су показале да премало сна знатно повећава шансе да ће дијете бити гојазно, како Мекдоналд и њен тим указују. Међутим, мање је познато како сан утиче на свакодневни унос калорија.

Нова студија је укључивала 1.008 петогодишњака рођених 2007. године у Енглеској и Велсу.

Истраживачи су тражили од мајки да одговоре на упитник о понашању малишана према храни, пошто су већ јели. Притом је просјечна дужина сна током 24 сата за дјецу која су учествовала било 11,48 сати.

Малишани који су спавали мање од 11 сати ноћу оцијенили су храну на скали од један до пет просјечном оцјеном 2,53, у поређењу са 2,36 за оне који су спавали 11 до 12 сати, а 2,35 за оне који су имали најмање 12 сати сна.

„Код дјеце која не спавају довољно ноћу, ограничена изложеност укусних намирница у кући може бити од помоћи у спречавању прекомјерног гојења“, закључила је професорка Мекдоналд.