latinica  ћирилица
02/09/2015 |  15:30 | Аутор: Jutarnji list

Недостатак витамина Д кривац је за мултиплу склерозу

Особе које су генетски склоне ниским нивоима витамина Д имају повећани ризик од мултипле склерозе, показала је недавна велика студија, преноси ББЦ.
Сунце - Фото: РТРС
СунцеФото: РТРС

Открића, добијена из ДНК профила десетака хиљада људи европског поријекла, дају додатну тежину теорији да “сунчани“ витамин игра велику улогу у оболијевању од мултипле склерозе.

Зато научници већ сада тестирају да ли би требало да узимамо витамин Д како би спријечили, односно ублажили болест. А стручњаци кажу како о томе, прије одлуке, треба добро размислити.

Настављају како је врло вјероватно да поред недостатка витамина Д постоји више генетских фактора који утичу на оболијевање од ове болести нерава у мозгу и леђној мождини. А поред тога, наглашавају како би и прекомјерно узимање витамина Д могло бити опасно.

Мање сунца, већи ризик

Истраживачи широм свијета дошли су до закључка како од мултипле склерозе чешће обољевају особе из земаља с мање сунчаних сати, дакле становници земаља далеко удаљених од екватора. Ипак, још увијек нису утврдили да ли је то заиста и узрочник МС-е јер има и других фактора болести који нису за одбацивање.

Како бисмо боље разумијели повезаност сунца, односно витамина Д на МС, истраживачи с канадског МекГил универзитета упоредили су број случајева обољелих од мултипле склерозе на великој групи Европљана са и без генетске предиспозиције за низак ниво витамина Д. Овај облик генетске варијације је случајан па се сматра како би свака повезаност с болешћу требало бити узета у обзир.

Открића, објављена у часопису "PloS Medicine", показала су да су људи с нижим нивоима витамина Д у крви, а због генетске предиспозиције, склонији оболијевању од мултипле склерозе.

Др Сузан Кохлхас из британског Друштва обољелих од мултипле склерозе потврдила је како постоји још доста питања без одговора када је у питању што тачно узрокује мултиплу.

“Ово истраживање је зато занимљив и узбудљив корак напред како бисмо разумијели више о сложеној природи генетских и фактора из околине који утичу на обољење.“ рекла је др Кохлхас.

Међутим, и она је упозорила на самоиницијативно коришћење витамина Д, што би откриће ове студије могло изазавати.

Опрезно с витамином Д

“Узимање превише витамина Д на “своју руку“ није добро и могло би изазвати друге здравствене проблеме. Из тог бих разлога свима савјетовала да се претходно консултују са својим љекаром“, поручује и имунолог, проф Дени Алтманн с лондонског Империал колеџа, рекао је како с овим витамином треба бити опрезан.

“Витамин Д релативно је јефтин и може се набавити у свакој апотеци, али то не значи да је безопасан и да се смије користити без контроле. Ипак, мишљења сам како бисмо сви били здравији када бисмо га редовно, али прописно користили“, каже проф Алтманн.

Јесте ли знали?

1. Наше тијело само производи витамин Д када смо изложени сунцу па можемо рећи да је заправо бесплатан - једино што треба да урадимо је да се сунчамо барем 15 минута дневно.

2. Витамин Д у организам можемо унијети и путем хране - има га у масној риби (нпр. лососу), јајима (жуманце), житарицама, сиру...

3. Витамин Д добар је за здравље костију и кожних болести, спријечавање депресије, али и неких карцинома (простата, рак дојке, јајника), такође позитивно утиче на дијабетес и гојазност.