latinica  ћирилица
03/09/2015 |  21:32 | Аутор: СРНА

Француска: Пацијенту успјешно уграђено вјештачко срце

Посљедњи од тројице пацијената коме је уграђено вјештачко срце направљено у лабораторији француске компаније "Карма" напустио је болницу и након периода рехабилитације вратио се кући, саопштено је из универзитетске болнице у Стразбуру.

Пацијент, који је желио да остане анониман, оперисан је 8. априла у европској болници "Жорж Помпиду" у Паризу.

Он је био дио групе од четири болесника којима је планирана уградња био-протезе "Карма" у оквиру прве фазе клиничког испитивања.

- Пацијент је прошао обуку о функционисању система и, након периода рехабилитације у универзитетској болници у Стразбуру, послат је кући - наводи се у саопштењу.

Вјештачко срце компаније "Карма" обложено је био-материјалом из животињских ткива ради спречавања стварање крвног угрушка.

Оно се разликује од других вјештачких модела, посебно по избору нових материјала.

Прва протеза уграђена је 18. децембра 2013. године у Паризу 76-годишњем пацијенту који је преминуо 74 дана након операције што је, према љекарским процјенама, двоструко више од предвиђених 30 дана за прву операцију такве врсте.

Други пацијент, 62-годишњи човјек коме је 5. августа прошле године уграђено вјештачко срце направљено у лабораторији компаније "Карма", умро је 2. маја.