latinica  ћирилица
04/09/2015 |  21:29 | Аутор: Б92

Београд: Одржан протест за легализацију марихуане

Неколико стотина грађана протестовало је данас у центру Београда захтијевајући легализацију марихуане у медицинске сврхе, јер, како тврде, канабис има изузетна љековита својства и помаже код обољења попут малигнитета, дијабетеса или мултиплесклерозе.
Протест за легализацију марихуане - Фото: ТАНЈУГ
Протест за легализацију марихуанеФото: ТАНЈУГ

Више удружења грађана је организовало "Канабис марш" од Трга Републике до Министарсва здравља, не били од те институције добили подршку за декриминализацију канабиса и његову употребу у медицинске сврхе.

Како се могло чути са данашњег скупа у Србији свакога дана око 70 особа умре од рака, постоји око пола милиона дијабетичара и још толико особа са инвалидитетом, а свакоме од њих канабис може да буде од помоћи.

На скупу су учествовале и особе у инвалидским колицима, које су заједно са члановима својих породица затражиле да Србија одобри оно што је већ прихваћено у многим земаља.

Затражено је да законском регулативом они који се лијече канабисом у Србији престану да буду третирани као криминалци.

- Захтјев је да се људи који се лијече на тај начин више не прогањају као криминалци, да не буду присиљини да имају посла са криминалцима и дилерима, него да им се дозволи да сами гаје биљку од које се лијече и да то буде као да гаје нану или камилицу - рекла је Маја Васић из новосадског Социјалног клуба канабис.

Она је упитала и шта радити и како спречити злоуптребу лијекова за смирење.

- Марихуану треба декриминализовати зато што прави проблеме и правницима и судијама. Људи који немају никакво криминално понашање нити прошлост због једног џоинта заврше у затвору у једној криминогеној средини - сматра Васићева.

Скуп је подржао и глумац Сергеј Трифуновић.

- ТХЦ дефинитивно убија ћелије рака. Тоје признала америчка здравстевена администрација. Легализовано је у Холандији, користи се као лијек у болницама - рекао је Трифуновић.

"Канабис марш" обиљежило је видно присуство полиције. Уочљиви су били зелени балони и пароле "канабис је лијек" и "дозволите ми да се лијечим".