latinica  ћирилица
05/09/2015 |  10:04 | Аутор: klix.ba

Отров бразилске осе убија ћелије тумора

Отров бразилске осе могао би се користити у борби против карцинома, вјерују научници који су открили да може циљано да уништи ћелије рака.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Према лабораторијском истраживању токсин убија ћелије рака при чему здраве ћелије остају неоштећене, преноси Би-Би-Си.

Тим с Бразилског универзитета каже како се експериментални лијек веже уз ћелије тумора и изазива губитак кључних молекула.

Истраживање је у раној фази и потребна су додатна испитивања како би се провјерило да ли је сигуран за људе.

Полyбиа паулиста је посебно агресивна врста оса које су ендемске у југоисточном Бразилу и чији убоди нису добродошли. Оса токсином МП1 умртвљује жртве или се тако брани.

Ранија истраживања на мишевима показала су да отров може циљано да нападне и уништити ћелије тумора.

Научни тим предвођен Џоом Ругиером Нетом открио је механизам којим отров уништава ћелије. МП1 се веже за молекуле масти које су распоређене по површини туморских ћелија умјесто у њима и ствара отворе кроз које се губе молекули који су кључни за функционирање ћелија. Код здравих ћелијха масни су молекули унутар ћелија што значи да су отпорне на напад токсина МП1.

Резултати истраживања објављени су у часопису "Biophysical Journal".

Научник Пол Билс са Лидс универзитета каже како би лијечење карцинома нападом на масне молекуле на туморским ћелијама представљао потпуно нову врсту лијечења тумора. Он додаје како би развој те методе лијечења омогућио њено комбиновање с другима и тако уједно и учинковитије лијечење карцинома.