latinica  ћирилица
06/09/2015 |  09:28 | Аутор: РТС

Челси протјерује „бијесне“ аутомобиле?

Аутобуси нису проблем Лондона. Његове становнике муче аутомобили - турирање мотора, пуштање гласне музике и нагло убрзавање, посебно касно ноћу.
Аутомобили - Фото: Screenshot
АутомобилиФото: Screenshot

О томе би и ми могли што-шта рећи, а ево како општинске власти у Лондону намјеравају да стану на пут бахатим возачима.

Ексклузивни дио Лондона, Најтсбриџ, нашао се на удару супербучних супераутомобила, прије свега „ферарија“, „ламборгинија“ и „бугатија“.

Веће општина Кенсингтон и Челси разматра контролу саобраћаја таквих возила на улицама јер, како се тврди, имају штетан утицај на квалитет живота чланова локалне заједнице.

Панда Морган Томас са ћерком живи у том крају Лондона већ 20 година.

„Све почиње око 4 по подне и траје до 4 сата ујутру. Људи који се не осјећају добро или једноставно желе мир су узнемирени, неки су доживјели нервни слом због буке тих аутомобила, посебно старији људи“, објашњава Томасова.

Проблем је достигао такве размјере да су општинска већа морала да дјелују. Предложено је увођење специјалне уредбе која би се примјењивала на улицама око чувене робне куће „Херодс“. Било би забрањено турирање мотора, убрзавање, вожња у колони, пуштање гласне музике.

„Власници тих аутомобила су веома богати људи, посебно они из држава Залива, али их има и из Британије и других држава. То су такви модели који имају могућност да се трансформишу у спортске аутомобиле што значи да праве невјероватну буку, чак и када стоје. Генерално гледајући, то ствара огромну узнемиреност у стамбеним четвртима Лондона“, каже Ник Пеџет Браун, предсједник Већа општина Кенсингтон и Челси.

Али Асад је 25-годишњи инжењер родом из Кувајта. Посједује супераутомобил марке „КА ТЕ ЕМ ИКС“, вриједан 70 хиљада фунти. Иако се њихова возила не могу описати као тиха, Асад каже да поштује локално становништво и да су због неколико појединаца сви власници тих возила на лошем гласу.

„Долазимо из различитих земаља, а има и локалног становништва које посједује овакве супераутомобиле. Увијек када сте у туђој земљи, морате поштовати њена правила, возити пажљиво, не правити превелику буку. Најважније је што вас људи не третирају као некога са добрим намјерама, већ сматрају да нервирате друге људе и правите буку. Требало би да знају да само неки појединци праве проблеме, тврди Асад.

Поменута уредба општинских власти биће уведена током мјесеца, али ће о њој моћи да се изјасни и шира јавност.