latinica  ћирилица
09/09/2015 |  11:31 | Аутор: СРНА

Свијет не изгледа исто сретној и тужној особи

Емотивна стања имају своје боје - наводе научници и истичу да депресивни људи виде свијет у знатно тмурнијим бојама од осталих.

Психолози већ дуго знају да емоције имају директан утицај на такозвани "ниски ниво визуелне обраде" или на перцепцију простора и облика.

Разлог томе јесте чињеница да визуелна обрада захтјева одређену количину можданих хемијских "улагања".

Туга смањује узбуђење, што лимитира количину свијетлости која улази у мрежницу ока и смањује визуелне способности.

Суморно расположење смањује количину допамина, што нарушава функционисање "трансмитера" у мрежници ока.

Депресија је повезана са смањеном могућности разликовања боја, што значи да се људима који су тужни и депресивни свијет може чинити тмурнијим мјестом.

Током експеримента, научници су подијелили људе у двије групе. Једна група имала је назив "Туга" и њима су пустили тужан видео: срцепарајућу сцену из филма "Краљ лавова".

Друга група имала је назив "Забава" и они су гледали комедију.

Затим је од њих затражено да гледају у црвену, жуту, зелену и плаву боју, које су након неког времена помијешали са бијелом, те их на крају претворили у потпуно сиве тонове.

Људе су оцјењивали према томе колико су тачно перципирали сваку од боја. Након тога морали су да прођу емоционалну процјену.

У другом дијелу експеримента испитаници су морали да гледају неутралну слику на компјутеру и ријеше исте задатке као и из првог дијела.

Показало се да "тужни појединци" теже разликују боје у плаво-жутом спектру.

С друге стране, исти ти појединци нису имали проблема са препознавањем боја у црвено-зеленом спектру, вјероватно зато што постоји еволуцијска потреба за виђењем црвене боје као знака љутње, претпостављају научници.