latinica  ћирилица
14/09/2015 |  20:06 | Аутор: Агенције

Храна коју треба да избјегавате када сте много гладни

Било да сте покварили желудац или једноставно нисте стигли да једете, неке намирнице никако не би требало да конзумирате на празан стомак.
Зачини (Фото: Thinkstock) -
Зачини (Фото: Thinkstock)

Ако имате осјећај да вам желудац већ "урличе" од глади, јер сте пропустили ручак и не можете да дочекате вечеру, мало причекајте и немојте почети ни са једном од сљедећих намирница:

Љута, зачињена храна

Ако "убаците" зачињену храну на празан желудац, можете очекивати желудачне тегобе, каже гастроентеролог Лиса Гањху из њујоршког Ланогне здравственог центра. "Не постоји ништа у мјешавини зачина што би могло смањити учинак кад она дође у додир с вашим желудачним омотачем", каже Гањху, што значи да би било боље да поједете нешто друго прије него што се "баците" на љуте папричице.

Млијечни производи, с друге стране, добро могу да заштите желудац од љуте хране (зато се уз многа индијска јела са стране послужује додатак на бази јогурта), па попијте чашу млијека прије јела или уз њега пијуцкајте јогурт.

Само воће

Јабука или крушка неће на дуге стазе заварати вашу глад, напомиње портпаролка Академије нутрициониста и дијететичара, Тамара Мелтон. Иако се шећер из воћа спорије вари од шећера из слаткиша, због воћних влакана, нећете дуго имати потребно гориво, јер вам за то требају беланчевине.

Дакле, воћу додајте орашасте плодове и мало сира (може и грчки јогурт), па ћете брзо примијетити како глад нестаје.

Минијатурна паковања грицкалица

Упркос томе што се сви понекад надамо супротном, 100 калорија било чега неће вас заиста задовољити када сте гладни, што је главни проблем с овим малим паковањима грицкалица, каже Мелтон. Уствари, та мала паковања чипса или крекера, због једноставних угљених хидрата која се брзо варе, могу брзо узроковати још јачу глад него да ништа нисте јели.

Боље одлучите да ћете при сљедећем оброку мање јести, па сад поједите 250-300 калорија вредан мини оброк, са здравом мјешавином угљених хидрата и бјеланчевина. На примјер пола сендвича од ћуретине са пецивом од житарица.

Наранџе, мента, сосеви за тјестенину и кофеини

Ово су примјери хране након чије ће се конзумације аутоматски створити киселина у желуцу, што би могло пак узроковати иритације и упалу зидова желуца, каже Гањху и напомиње да је проблем доста већи код празног желуца, јер нема друге хране која би могла да створи тампон зону између киселине и зида желуца. Посебно "тешко" може пасти кофеин особама с гастритисом.

Запамтите да већина поврћа подстиче производњу киселина у желуцу (а уз то посједују гомилу влакана, која се препоручују особама с гастритисом). Ако сте жељни брзог оброка, баците се на хумус с поврћем или на оброк с сочивом или пилетином.

Суши

Комбинација бијелог пиринча и соса од соје чини суши лошим избором ако сте стварно гладни. Пиринач ће вас "дотући" јер нема влакана, а сос од соје је пун натријума, што значи да ћете бити веома жедни. "Наш мозак може замијенити жеђ за глад, па ћете се вјероватно претрпати у тренутку кад је све што вам треба - мало воде", каже нутриционисткиња Мариа Бела.

Изаберите наруто ролнице, које се замотају у краставце умјесто у пиринач, и оброк започните са салатом од алги или едамама (које ћете зачинити лиметом умјесто соли).

Коктел

Колико год пута поновили да је лоше пити на празан желудац, јер ће вас алкохол прије "ударитии", али ћете и брже огладнити, па нећете моћи да контролишете унос хране, многи и даље то чине. Па на крају вечери заврше на кебабу са свим додацима, након дана поста.

Истраживања су показала да алкохол снижава ниво лептина, хормона који мозгу говори кад је тијело сито, а након три пића, ниво лептина пада за 30 одсто.

Дакле, ако знате да ћете ићи на пиће, а не стигнете да једете, бар се суздржите од грицкалица које могу бити послужене уз пиће, јер су вјероватно пуне соли, што значи да ћете их појести пуно, али ћете и више пити. Ако икако можете, прије него што почнете да пијете поједите пилетину с роштиља или неко поврће с лаганим сосем.