latinica  ћирилица
17/09/2015 |  14:30 | Аутор: Агенције

Најбољи антиоксиданс је кафа

Антиоксиданси су природне материје у храни, које чувају здравље и штите организам од слободних радикала.

Они су посебно важни за наш имуни систем и јасно је да би их требало уносити у што већој количини. Што имамо јачи имунитет, то смо отпорнији на прехладе, вирусе, бактерије, али тежа обољења.

Истраживања су показала да се у кафи налази значајан број антиоксиданаса. Ипак, лоше вијести су што научници и даље траже начин да излоју антиоксидансе из кафе и искористе их на најбољи начин. Познато је да је кафа и диуретик и да ослобађа воду уз организма.

Кафа се, такође, налази на списку намирница које се боре против канцера због високог садржаја антиоксиданата. Различите студије повезале су кафу са смањеним ризиком од добијања рака јетре, дојке, простате, меланома...

Мушкарци који пију шест или више шољица кафе дневно имају 60 одсто мањи ризик да оболе од најсмртоноснијег облика карцинома простате и за 20 одсто мањи ризик од обољења од било ког карцинома простате у поређењу са мушкарцима који не пију кафу.

Такође, истраживања на Универзитету у Јути, показала су да конзумирање кафе смањује ризик од Алцхајмерове болести, канцера врата и главе и смањује ризик од појаве дијабететса.

Ипак, немојте да заборавите да би на сваку шољицу кафе требало да попијете најмање четири чаше воде.