latinica  ћирилица
18/09/2015 |  19:34 | Аутор: Независне

Ускоро питка вода из Тихог океана

Када суше историјских размјера муче Калифорнију, планови да се десалинизује вода Тихог океана становницима ове државе дају наду.

Процес десалинације је прилично компликован и користи технику под називом реверзна осмоза, којом се морска вода пушта кроз филтере који отклањају со и нечистоће. Остатак, веома слана вода се враћа назад у океан. Посејдон фабрика у Сан Дијегу је највећа фабрика за десалинацију на западној хемисфери, и ове јесени ће почети да упумпава скоро 200 милиона литара свјеже воде у чесме сваког дана.

Међутим, нису сви одушевљени овим пројектом чији ће трошкови бити око једне милијарде долара. “Бесмислено је и апсурдно. Борићу се до краја против овога.“, каже Марко Гонзалес, адвокат.

Он је тужио Посејдон и изгубио, и само је један од многих еколога који сматрају да је десалинација превише скупа, да троши превише енергије и да уништава обалу.

“Троши се много воде у Калифорнији. То је питање одговорности.“ Међутим, Калифорнија остаје без воде – и опција.

Градоначелница Санта Барбаре тврди да је суша већа и екстремнија него што је ико мислио, и да су грађани свјесни да је фабрика за десалинацију која се гради посљедња сламка спаса.