latinica  ћирилица
19/09/2015 |  11:13 | Аутор: РТРС

Чудесно царско дрво из Кине расте и у Херцеговини (ВИДЕО)

Чудесно, царско дрво из Кине- пауловнија однедавно расте и у Херцеговини. Душко Домазет из Берковића први је засадио плантажу пауловније, која се, због својих карактеристика, сматра дрветом будућности.
Берковићи - царско дрво из Кине - пауловнија - Фото: РТРС
Берковићи - царско дрво из Кине - пауловнијаФото: РТРС

Брзорастуће стабло примјењиво је у индустрији, за огрев, а сади се и као украсно дрво.

Душко Домазет од пријатеља је чуо за чудесну пауловнију, додатно се информисао на интернету и каже дилеме није било. Засадио је 280 садница, а прву зараду очекује за три године. Како почетно улагање није велико, а пауловнија не тражи много његе и рада Душко је, каже, већ на добитку.

Карактеристике пауловније, посебно брз раст и отпорност чине ово дрво једним од најтраженијих на тржишту. Брзорастуће чудо из Кине добро се примило у Дабарском пољу.

Стабљика од 20-так центиметара засађена прије два мјесеца нарасла је на метар и по. За седам година може нарасти чак до 25 метара. За тај период само од једне стабљике добије се кубни метар изузетно квалитетног дрвета.

- Изузетно калорично, више него иједно које ми сад користимо, рекао је Домазет.

Породица Домазет са својом плантажом у Берковићима направила је прави бум, па се и други одлучују на садњу.

- Неки не знају ни изговорити назив дрвета, други кажу шта ће ти то никад зараде, трећи супер, а сада многи желе да га саде, додаје Домазет.

Пауловнија је можда дрво будућности за породицу Домазет, али и друге пољопривреднике у Херцеговини.

Ипак, ако се прорачуни не обистине, па плантажа не донесе право мало богатсво, Душко у шали каже да онда макар о огреву не мора мислити наредних 30 година.