latinica  ћирилица
25/09/2015 |  17:30 | Аутор: Агенције

Како је један младић успио себи да олакша симптоме алергије

Попут многих људи који пате од поленске кијавице и Томас Кристијансен је зазирао од љета. Од антихистамина које је узимао како би себи олакшао симптоме алергије осјећао се поспано и летаргично.

Очајнички је желио да ријеши проблеме са алергијом, која му је погоршавала екцеме и чак изазивала стомачне проблеме.

Одлучио је да се војнички дисциплинује и биљеже свако своје кијање током пет година и то помоћу мобилног телефона. Инсталирао је Мyмее апликацију која људима омогућава да прати било које податке – од конзумације кафе до обилности урина – и почео је да биљежи колико пута дневно је кијао, када и након узимања којих намирница.

Користећи апликацију, Кристијансен је могао да прати храну, сан, пиће, витамине, умор, уринирање, тежину, обим струка, као и кијање. Укупно је унио око 100.000 запажања.

Када је почео праћење своје кијавице 2011. подаци су показивали да углавном кија у љето, када у ваздуху има много полена. Раније је експериментисао са избацивањем алкохола и глутена из исхране, јер му се чинило да погоршавају реакције, али је желио да провјери да ли је заиста тако и поново их увео у исхрану 2012. Као што је и очекивао, заиста су му сметали, а симптоми кијавице били су блажи чим се вратио строгој дијети.

Открио је и да му помаже вода, као и да симптоми зависе од локације. Одлучио је да се пресели у други крај града, како би себи олакшао борбу с алергијом.

“Нисам мислио да је биљежење сваког окидача толико важно. Ако не видите бројке, ослањате се само на сјећање, а већини људи памћење и није тако добро“, каже Кристијансен.

Ове године у сезони алергија он је кинуо 225 пута, четири пута мање у односу на 2012. Тренутно нема симтоме алергије.