latinica  ћирилица
26/09/2015 |  17:10 | Аутор: Вечерње новости

Лан "скида" триглицериде

Ако у исхрану уврстите лан, смањићете висок ниво холестерола и триглицерида. Најбоље је да сипате кашичицу ове биљке у шољу кефира, јер је ова комбинација најдјелотворнија и најукуснија.
Зачини (Фото: Thinkstock) -
Зачини (Фото: Thinkstock)

Уз проблеме са килограмима обично иде и висок ниво холестерола и триглицерида, а да бисте се тог "пакета" ријешили, пробајте да у исхрану уврстите лан. Најбоље је да сипате кашичицу ове биљке у шољу кефира, јер је ова комбинација најдјелотворнија и најукуснија. И тако сваки дан започните са здравим и пријатним оброком.

Ланено сјеме је богато влакнима, што благотворно утиче на рад цријева, убрзава метаболизам и спријечава појаву затвора. Пошто продужава осјећај ситости, добар је савезник мршљављења, а нутриционисти тврде да смањује ниво лошег холестерола у крви и до 50 одсто, а триглицерида између 25 и 60. И то није све, јер га богатство омега три масним киселинама чини вишеструко здравим.

Лигнани који се налазе у сјеменкама лана дјелују превентивно и на појаву срчаних обољења и остеопорозе, а имају и антиупални утицај, па ефикасно ублажавају тегобе усљед артритиса и лупуса.