latinica  ћирилица
29/09/2015 |  14:42 | Аутор: СРНА

Свјетски дан срца обиљежен и у Српској

Поводом Свјетског дана срца, два љекарска тима Дома здравља у Градишци контролисала су данас крвни притисак грађанима и савјетовали их како да избјегну болести срца.

 Доктор Душан Војводић указао је да су кардиоваскуларне болести у порасту и представљају најзаступљеније обољење у Републици Српској.

Војводић је навео да су најчешћи узроци обољења нередовна физичка активност, гојзност, пушење, нередовна исхрана и конзумација хране богате мастима и сољу, конзумација алкохола, те стрес, због кога од кардиоваскуларних болести и повишеног крвног притиска данас оболијева јако пуно младих људи.

"Најбоља мјера превенције је управо спречавање ових фактора ризика. Потребно је одрећи се пушења, смањити конзумацију алкохола, повећати физичку активност и редуковати тјелесну масу, те користити разноврсну исхрану, са што више воћа и поврћа и што мање хране богате засићеним мастима и сољу", нагласио је Војводић.

Он је додао да је у холу Тржног центра "Конзум" у Градишци, гдје је данас постављен штанд, од 12.00 до 14.00 часова прегледано око 50 пацијаната, међу којима су пацијенти који имају проблема са крвним притиском и они који немају тај проблем, али су дошли ради контроле.