latinica  ћирилица
30/09/2015 |  16:15 | Аутор: Агенције

Да ли је ваше тијело спремно за јесен?

Представљамо вам четири начина да свој организам припремите за мјесеце који су пред нама.
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock) -
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock)

Лако је током топлих дана остати ведар и позитиван, али много је теже да се фокусирате и останете продуктивни када дођу кишни јесењи дани.

Према ријечима истраживача Универзитета Нањинг из Кине, коријен ђумбира је најбржи природни ментални стимуланс. Он побољшава продукцију допамина у мозгу који ће вас извући из летаргије и апсорбовати га у тијело ектремно брзо, достижући највећу концентрацију само десет минута након конзумирања.

Нутрициониста Карина Норис препоручује да изрендате свјеж ђумбир у топлу воду и додате мало кајенске паприке, кашичицу меда и исцједите лимун.

"Паприка ће запалити ваш метаболизам док ће мед и лимун обезбиједити брзу ињекцију шећера за додатну енергију која вам треба", каже Норис.

ЗЕЛЕНИШИ ЗА ЈАЧИ ИМУНИТЕТ

На прелазу из једног у друго годишње доба, веома је важно да додатно очистите свој организам, како бисте спријечили прехладу и грип.

Научници Универзитета у Калифорнији су открили да ако повећате унос дииндолилметана, састојка који се налази у броколију, карфиолу и кељу, директно ћете активирати реакцију имуног система, ојачавајући га и смањујући могућност прехладе.

Ово једињење такође посједује и антиканцерогена дејства и посебно је ефикасан код превенције рака простате.

Међутим, веома је битна припрема - научници поручују да је најбоље да ово поврће кувате на пари јер ћете на тај начин да задржите, па чак и повећате антиоксидантска дејства овог састојка.

КОЈА ЈЕ ТАЈНА ФОРМУЛА ИДЕАЛНОГ ШЕЈКА?

Научници са Универзитета у Тексасу су открили савршену пропорцију угљених хидрата и протеина у вашем шејку који пијете прије и послије тренинга, а то је 4:1.

Ова комбинација повећава издржљивост мишића за 36 процената, а такође повећава и комплетан учинак за 55 процената.

Ако претјерате са протеином након тренинга утврђено је да ћете омести физички опоравак мишића и комплетан учинак, успорити рехидратацију и попунити складишта гликогена тако да приморате мишиће да се исрцпљују, а не да расту.

ЗАШТИТИТЕ ЛИЦЕ ОД ВЛАЖНОСТИ У ВАЗДУХУ

Промјена ваздуха, излажење из топле, загријане просторије на хладан ваздух може да изазова озбиљне иритације ваше коже. Часопис "The Journal of Investigative Dermatology" открива да нижи нивои влаге у ваздуху ван и у загријаним просторијама спречавају способност ваше коже да задржи воду, што може да оштети ваш природну баријеру којом се борите против упала или да изазовете инфекције које могу да изазову разна обољења од дерматитиса до псоријазе.

Кључ је да своју кожу одржавате правилно хидрираном како бисте заштитили епидерм, па инвестирајте у квалитетну интензивну, цјелодневну хидратантну крему за лице која ће сачувати вашу кожу.