latinica  ћирилица
30/09/2015 |  16:16 | Аутор: СРНА

Шамац: Донирани контејнери и технологија за одлагање медицинског отпада

Представници Амбасаде Чешке у БиХ су са представницима Дома здравља и општине Шамац присуствовали свечаности поводом реализације пројекта увођења технологије за одлагање медицинског отпада.
Шамац - донирани контејнери - Фото: СРНА
Шамац - донирани контејнериФото: СРНА

То је еколошки пројекат Владе Чешке и Дома здравља који се, осим одлагања медицинског отпада, односи и на набавку два возила и биохемијски реализатор за одређивање хормона тумор маркера, укупне вриједности 150.000 КМ донаторских средстава.

Представник Амбасаде Чешке у БиХ Олга Здралкова каже да Влада њене земље сваке године у оба ентитета БиХ уложи око три милиона евра у неколико сектора, укључујући и еколошки, који је посебно важан у сектору здравства.

Директор Дома здравља Драган Илинчић захвалио је Влади Чешке која је донирала контејнере, те финансирала изградњу објекта за њих испред Дома здравља и набавку опреме да би се могла вршити правилна сеперација комуналног отпада унутар Дома здравља.

- Ово је уједно мотив да, осим здравља, чувамо животну средину која ће нам узвратити здравим и квалитетнијим животом, каже Илинчић.

Фото: Срна

Илинчић додаје да је један од циљева пројекта и да се секундарне сировине које се сакупе одложе на прави начин, те истиче да су склопили уговор са рециклажном фирмом "Промал" из Лакташа која ће откупљивати папир, најлон, картонску и пет амбалажу, док ће нерециклажни комунални отпад одвозити комунално предузеће у Шамцу.

Медицински отпад биће одвожен у болницу Добој.

Он је подсјетио да су у оквиру овог пројекта донирана и два возила, једно за превоз болесника који се дијализирају, а друго за патронажне посјете, те у лабораторији биохемијски реализатор за одређивање хормона тумор маркера.

Предсједник Скупштине општине Шамац Предраг Маринковић каже да је пројекат разврставања и рециклаже медицинског отпада значајан с обзиром да у Шамцу постоји проблем са депоновањем отпада и ово је први корак да се подигне ниво свијести свих грађана.