latinica  ћирилица
02/10/2015 |  20:36 | Аутор: СРНА

Богданић: Концепт породичне медицине даје резултате

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас у Теслићу да је концепт породичне медицине као облик примарне здравствене заштите добро заживио у Републици Српској, да је у протеклом периоду постигао добре резултате, те омогућио да је здравствена заштита једнако доступна цјелокупном становништву.
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић отворио "Дане породичне медицине Републике Српске" у Бањи Врућици - Фото: СРНА
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић отворио "Дане породичне медицине Републике Српске" у Бањи ВрућициФото: СРНА

Богданић, који је вечерас отворио "Дане породичне медицине Републике Српске" у Бањи Врућици, истакао је да су се кроз рад указале и могућности за унапређење овог модела примарне здравствене заштите, о чему је разговарао са Удружењем доктора породичне медицине Републике Српске.

Он је навео да су предложени модели осамостаљења тимова породичне медицине који би били функционалне, али и финансијске организационе јединице, а током разговора указано је и на потешкоће са којима се љекари сусрећу.

Богданић је најавио да ће се о овој проблематици разговарати и на скупу како би породична медицина и у будућности била унапређивана и равномјерно доступна грађанима, а да се љекарима остави могућност да буду финансијски мотивисани.

Богданић је оцијенио да је створена добра база када је ријеч о љекарима и медицинском особљу, али да треба видјети шта у наредном периоду да се побољша.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине Драшко Купрешак рекао је да овај скуп има добру интенцију да се разним програмима подигне ниво едукације љекара.

"Можемо бити задовољни овим што је до сада урађено на пољу едукације и инфраструктуре. Држава је доста уложила када је ријеч о промјенама услова за рад тимова породичне медицине и њиховом образовању", рекао је Купрешак.

Он истиче да у наредном периоду треба радити на промјени карактера уговарања тимова породичне медицине, намјене и концепта функционисања дома здравља, који треба да буде гарант примарне здравствене заштите, али да тимови функционишу са више слободе и да у том децентрализованом моделу понесу више одговорности.

Купрешак указује на потребу структуралне промјене програма специјализације и субспецијализације јер, како наводи, постојећи профил специјалисте породичне медицине није добар одговор за изазове који тренутно постоје у здравственом систему.

"Програм специјализације у Републици Српској траје три године. У просјеку плата једног доктора опште медицине који дође на специјализацију креће се од 1.600 до 1.800 КМ", рекао је Купрешак.

Међународни скуп "Дани породичне медицине Републике Српске", који се одржава под називом "Здравље за све генерације", траје до недјеље, 4. октобра, у Хотелу "Кардијал" у Бања Врућици. На скупу је пријављено око 350 учесника из регије.