latinica  ћирилица
04/10/2015 |  20:33 | Аутор: РТРС

Кубанске вакцине стижу у Србију, ускоро и у Српској? (ВИДЕО)

У Србији сваке године више од 6.000 људи оболи од карцинома плућа. Због тога је у јавности одјекнула вијест да би ускоро у Србији требало да буде примијењена кубанска вакцина против рака плућа.

Ова вакцина бесплатно ће бити обезбијеђена за 30 пацијената у три велике пулмолошке и онколошке установе. Очекује се да ускоро буду потписана сва неопходна документа, а према незваничним сазнањима вакцина би могла бити примијењена почетком новембра. 

Вакцина Цимавакс није превентивна, већ терапијска. Даје се пацијентима у најодмаклијем стадијуму болести, који су већ примали хемиотерапију, и обавезно се комбинује са конвенционалном терапијом.

“Њен циљ је да се онемогући малигној ћелији да живи, практично да јој се онемогући сигнализација споља да не може да расте, да се удружује, да прави своје крвне судове и да – што је најважније – да јој се прекине сигнал који јој онемогућава такозвану природну смрт”, каже др Горан Плавец пнеумофтизиолог

Вакцина регистрована на Куби, испитује се у више земаља. Стручњаци истичу да још нема довољно података да би се са сигурношћу рекло да ће то бити лијек, али незванични подаци говоре да је дуже од пет година живјело 23% пацијената који су уз хемиотерапију користили и вакцину, у односу на 8% третираних само хемиотерапијом.

За 30 пацијената у Србији бесплатно ће бити обезбјеђена вакцина, коју ће примити у Клиници за плућне болести у Београду, Клиничком центру Бежанијска Коса и у Институту за плућне болести у Сремској Каменици.

“Република Србија, Министарство здравља је заокружило све обавезе које су биле до нас, значи – остаје, чекамо потписивање од стране кубанске фирме, односно потврду њиховог Министарства трговине”, изјавио је Берислав Векић државни секретар Министарства здравља Србије.

Зоран Вујовић заступник Института ЦИМАБ из Хаване рекао је да се очекује да оне дођу негде почетком новембра и требало би да дође неко од кубанских љекара који ће заједно са српским љекарима цијели тај протокол око примјењивања, пошто ту има неких новина.

И у Републици Српској се пажљиво прате дешавања у вези са кубанском вакцином, а Зоран Вујовић најављује да ће посјетити Бањалуку већ овог мјесеца.

“Ми нећемо бити против да се та вакцина примјени и код нас, ако се покаже- а очигледно се показује да има успјеха, имамо законску регулативу да Агенција за лијекове која је на нивоу Босне и Херцеговине прво мора дати сагласност да се лијек региструје, а онда кад се региструје, онда може бити примјењен у Републици Српској“, каже Драган Богданић министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

“Надамо се да ћемо успети да у Бањалуци нађемо заједнички језик и да што прије региструјемо да би биле доступне вашим пацијентима”, рекао је и Зоран Вујовић заступник Института ЦИМАБ са Кубе. Вакцина још није регистрована ни у Србији, а медији наводе да се чека завршетак клиничке студије.

С обзиром на то да у посљедњој деценији у Србији расте стопа обољевања и смрти од рака плућа, вијест о набавци кубанске вакцине побудила је велико интересовање и очекивања обољелих.