latinica  ћирилица
06/10/2015 |  08:28 | Аутор: Б92

Како препознати недостатак гвожђа?

Непрестано сте поспани? Можда имате мањак овог минерала.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Један од најбитнијих минерала је гвожђе и оно је од суштинске важности за енергију, јер је то камен темељац за црвена крвна зрнца која транспортују кисеоник по тијелу - што објашњава зашто осјећате константан умор.

Симптоми недостатка гвожђа

Бљедуњавост је још један знак да имате мањак гвожђа, затим осјећај да губите дах, тачније да вам је кратак и да вам срце "бије".

Али постоји још много начина који показују да вас тијело упозорава да имате мањак гвожђа.

Остали симптоми су главобоља, вртоглавица, зујање у ушима, губитак косе, хладне руке или ноге, мучите се током гутања, осјећате свраб, поремећен вам је сан, недостатак апетита, бол у стомаку, рана или неуобичајено гладак језик...

Страствени вјежбачи имају већи ризик од недостатка овог минерала

Истраживања су показала да су у ризичној групи - залуђеници за теретаном и вјежбањем.

Студија открива да једна од три испитане жене, које су спортисткиње, имају смањено гвожђе, па су најчешће болести код њих клиничка анемија.

- Ова студија је фокусирана на врхунске спортисте, а истраживањем смо дошли до закључка да на хроничан недостатак гвожђа утиче превелика жеља за вјежбањем - рекла је за Дејли Мејл нутрициониста Кери Руктон, а додаје да недостатак гвожђа ограничава транспорт кисеоника у тијело и може да утиче на ментално и физичко стање.

- Тијело мора добро да се храни када се вјежба, јер ћете једино тако моћи безбједно да обављате све активности. Многи ме питају шта треба да се једе када се тренира и свима кажем да је најбитније у исхрану додати месне производе, који у себи имају гвожђе које је потребно за енергију - додала је Зана.

Црвено месо- један од највећих извора гвожђа

Црвено месо је један од наших најбогатијих и најкориснијих извора гвожђа, одрезак ће обезбиједити три пута више гвожђа него пилетина или 250 одсто више од броколија.

- Гвожђе је од суштинске важности за енергију. Један од најлакших начина да се појача издржљивост је да се повећа унос црвеног меса и то 70 грама дневно. Жене у просјеку једу само 56 грама црвеног меса дневно - рекао је доктор Рухтон.