latinica  ћирилица
10/10/2015 |  23:14 | Аутор: РТРС

Белгија и Велс директно, БиХ близу баража на ЕП

Фудбалска репрезентација БиХ савладала је Велс, у Зеници, са 2:0, у 9. колу квалификација за Европско првенство.
ЕП: БиХ - Велс (фото: Ј. Хаџић/Аваз) -
ЕП: БиХ - Велс (фото: Ј. Хаџић/Аваз)

Голове су постигли Ђурић, у 71. минути меча и Ибишевић у 89 минути.

Селекција БиХ има 14 бодова, четири мање од Велса, који се упркос поразу, коло прије краја квалификација пласирао на Европско првенство.

Они су тако први пут отишли на Европско првенство у историји, а то ће им бити друго велико такмичење после легендарног четвртфинала Мундијала 1958. и пораза од Пелеовог Бразила.

“Ово је најбољи пораз у мом животу. Сан се коначно остварио – били смо као браћа на терену. Међутим, овде се не завршава, морамо да наставимо даље и покушамо да урадимо нешто у Француској“, рекао је најбољи фудбалер Велса Гарет Бејл.

Израел је поражен од Кипра резултатом 1:2, чиме су Кипрани и себи и селекцији БиХ учинили велику услугу. За три дана БиХ игра против те селекције, а побједом би обезбиједила пласман у бараж гдје може отићи чак и у случају ремија на Кипру, али под условом да Израел не побиједи Белгију.

Вечерас су се на шампионат Европе пласирали и тимови Италије и Белгије.

Италија је у гостима побиједила Азербејџан 3:1, а Белгија домаћина Андору 4:1.

Хрватска је, због казне УЕФА, на празном Максимиру побиједила Бугарску 3:0, и сачувала наду да у посљедњем колу квалификација буде донесена одлука о директном пласману на Европско првенство. Хрватска ће изборити пласман на Евро ако у уторак побиједи на Малти, а Норвешка не побиједи Италију.

Ако Хрватска заврши као трећа у групи, тада ће пласман на Европско првенство тражити у баражу.