latinica  ћирилица
12/10/2015 |  11:39 | Аутор: vecernjenovosti

Дуван годишње убије 15.000 људи

Друштво Србије за борбу против рака упозорило на тешке посљедице пушења. Цигарете скраћују живот за бар 10 година. Чак 16 малигних болести се повезује са овом лошом навиком.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација


Са цигаретама се лако почиње, али тешко завршава. Иако многи пушачи послије извесног времена пожеле да се окану овог порока, не знају како. Зависност не дозвољава да дуго остану без никотина, она их увијек тјера да запале сљедећу цигарету.

Статистика показује да чак 97 одсто оних који ријеше да оставе дуван, пред полазак у Савјетовалиште за одвикавање, ипак, запале цигарету, а само 1,5 одсто њих дође код стручњака без цигарете у ташни или џепу!

- Око 80 одсто страствених пушача са цигаретама почиње још прије 18. године, када нису ни били свјесни ризика у шта се упуштају - објашњава др сц. мед. Ика Пешић, шеф Кабинета за одвикавање и превенцију пушења Клинике за пулмологију КЦС и један од аутора брошуре "Одвикавање од пушења: 10 зашто и 10 како" коју је издало Друштво Србије за борбу против рака.

Процјењује се да сваке године шест милиона људи у свијету умре од болести изазваних пушењем, прије свега малигних, али и кардиоваскуларних и респираторних. Пушачи у просјеку имају од 10 до 15 година краћи животни вијек, а ова лоша навика утиче и на оне који живе и раде у околини пушача. Чак 600.000 особа у свијету сваке године умре од посљедица изложености дуванском диму у животној и радној средини. Од овог броја 75 одсто су жене и дјеца!

У Србији пуши 35 одсто одраслих, око 38 одсто мушкараца и 30 одсто жена, а процјењује се да од посљедица пушења годишње умре 15.000 људи.

- Сваким удахом дима из цигарете у плућима се накупљају многобројне штетне и по здравље опасне материје: никотин, угљен-моноксид, катран, амонијак, цијановодонична киселина, фенол, радиоактивни полонијум - каже мр сц. мед. др Ана Јовићевић, други аутор брошуре. - Оне врло брзо доспијевају у мозак и мишиће. Убрзава се срчани рад, "скаче" притисак, а успорава проток кроз мале крвне судове и снижава температура коже.

Утврђено је да пушење за 50 одсто умањује ефекат хемио и зрачне терапије. Доказано је да штетне супстанце из дуванског дима утичу на развој мозга дјеце до 18 године, као и да пасивно пушење у детињству може озбиљно да оштети "вијуге".

- Онколошке болести могу да се смање за трећину ако се на вријеме остави дуван, повећа физичка активност и поведе рачуна о начину исхране - каже професор др Радан Џодић, директор Института за онкологију и радиологију Србије.

Чак 16 малигних болести се повезује са пушењем. На првом мјесту је рак плућа, затим рак грла, усана, усне дупље, ждријела и гркљана, грлића материце, мокраћне бешике.

- Одвикавање од пушења може да буде индивидуално, групно или породично - наглашава др Пешић. - Методе које се најчешће користе су бихевиорална, и она подразумијева промјену понашања и ставова према дувану и, медикаментозна, а тренутно на тржишту имамо регистрована три препарата: никотинске фластере, "зибан" и "табекс".