latinica  ћирилица
15/10/2015 |  12:55 | Аутор: Б92

Астрономи пронашли трагове ванземаљске цивилизације?

У звјезданом систему који је забиљежио телескоп Кеплер примјећене су необичне структуре које би могле да указују на присуство технолошки напредних ванземаљских цивилизација.

Џејсон Рајт, астроном са Универзитета у Пенсилванији, спрема се да објави извјештај о овом бизарном открићу, објашњавајући да би ови објекти могли да представљају гомилу ванземаљских мегаструктура.

“Били смо крајње фасцинирани њиховим необичним изгледом. Тачно је да су ванземаљци посљедња хипотеза коју би требало да узмете у обзир када откријете нешто необично, али велика група пронађених објеката изгледа баш као нешто што би изградили ванземаљци“, изјавио је Рајт за “The Atlantic“.

Звезда, названа KIC 8462852 налази се у близини Млијечног пута, између сазвјежђа Лабуд и Лира. Пажњу астронома први пут је привукла 2009. године, када је означена као кандидат око којег би могле да круже планете налик Земљи.

Али, KIC 8462852 је емитовала много чуднији свјетлосни образац од било које звијезде у чијем би систему могла да се нађе настањива планета.

“Никад нисмо видјели ништа слично. Помислили смо да би у питању могла да буде грешка, или да су подаци стигли у том облику због кретања летјелице, али све смо поново пажљиво прегледали, и није било ништа од тога“, изјавила је Табета Бојаџијан са Јејл универзитета.

Она је недавно објавила научни рад у којем разматра све могуће природне узроке настанка мистериозних објеката, а за сада је задовољавајуће једино објашњење да је нека друга звијезда привукла низ комета ка KIC 8462852, што би представљало готово немогућу случајност, пише “Independent“.