latinica  ћирилица
21/10/2015 |  09:17 | Аутор: СРНА

Добој: Болница "Свети апостол Лука" добила кабинет за мамографију

У добојској Болници "Свети апостол Лука" данас се у Служби за радиологију отвара кабинет за мамографију, саопштено је из ове здравствене установе.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Мамограф апарат донација је Ротари клуба, а грађевинске радове, простор те заштитна оловна врата за кабинет у износу од 10.000 КМ, обезбиједио је менаџмент Болнице на иницијативу Службе за радиологију.

Све пацијенткиње моћи ће користити услуге мамографије на терет фонда здравственог осигурања, а путем упутнице надлежног љекара из примарне здравствене заштите или приватно на лични терет.

Служба за радиологију добојске Болнице располаже комплетном дијагностиком- ЦТ, Магнет, Ултразвук, класична радиологија и мамографија.

Из добојске болнице истичу да је карцином дојке водећи локалитет малигних неоплазми код жена, а број новообољелих на годишњем нивоу чини око 17,5 одсто од укупно свих малигних обољења код жена.

Свака пета жена обољела од малигне неоплазме у Републици Српској има примарну локализацију на дојци. Инциденца оболијевања жена расте са старењем, а нарочито изнад 50 година живота, највећа учесталост карцинома дојке је код жена старијих од 65 година.

Карцином дојке као примарни локалитет се јавља и код мушкараца. Од укупног броја обољелих од карцинома дојке на годишњем нивоу 0,8 одсто чине мушкарци.

Жене су у ризичним групама за карцином дојке ако су у доби од 50 до 70 година, ако је неко од жена из уже породице имао рак дојке, ако имају или су имале неке друге болести дојке.

Осим примарне превенције и промоције здравих стилова живота, важна је и секундарна превенција, односно рано откривање карцинома дојке "скрининг".

Скрининг је преглед жена које немају симптоме болести, у сврху раног откривања карцинома, а понављају се у одређеним временским интервалима.

Мамографија је једна од метода скрининга, саопштено је из добојске болнице.