latinica  ћирилица
27/10/2015 |  13:31 | Аутор: СРНА

Богданић: Законска обавеза уплата доприноса уз плате

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је у Источном Сарајеву да је законска обавеза свих здравствених установа исплата плата са доприносима и то је опређељење свих менаџера здравствених установа, као и привредних друштава.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

 На питање да подаци Фонда ПИО указују да све здравствене установе у Републици Српској имају милионска дуговања за неуплаћене доприносе, Богданић је нагласио да је Влада почетком године донијели одлуку и обезбиједила средства за уплату доприноса радницима који иду у пензију.

Богданић каже да не зна како се то десиоло да неки директори нису искористили ту погодност и са Фондом ПИО договорили да уплате средства за раднике који иду у пензију.

"Та средства у потпуности још нису искориштена, а захваљујући овој одлуци један број радника у Болници Источно Сарајево је отишао у пензију", рекао је он.

Богданић је подсјетио да су Влада Републике Српске, као и Влада ФБиХ и Савјет министара БиХ као приоритет у Реформској агенди ставили рјешавање проблема здравства.

"Ми из Републике Српске смо као проблем навели и неуплаћене доприносе, те очекујемо да ће у наредном периоду бити реализована и прича о акцизама и да ћемо рјешити и те проблеме", нагласио је он и додао да је Свјетска банка већ исказала спремност да учествује у санацији здравствених установа у БиХ.