latinica  ћирилица
30/10/2015 |  18:41 | Аутор: СРНА

Кубанске вакцине у Србији- тестирање од понедјељка

Тестирање кубанске вакцине "Цимавакс ЕГФ", које су стигле у Србију као терапија за карцином плућа, као и одабир пацијената, почеће од понедјељка, 2. новембра, најавио је данас министар здравља Србије Златибор Лончар.
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com) -
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com)

Он је рекао да се кроз 10 до 15 дана, након што се заврши период тестирања и одабира пацијената, очекује долазак љекара са Кубе, који ће пратити пацијенте и примјену вакцина.

Тестирање и одабир пацијента обављаће се на Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије, у Клиничко-болничком центру Бежанијска коса и у Институту за плуће болести у Сремској Каменици.

- Од понедељка сви заинтересовани пацијенти могу да се јаве наведеним болницама и тако започну процедуру. Изаћи ћемо у сусрет свима који желе и испуњавају услове да добију вакцине - рекао је Лончар.

Он је навео ће вакцине бити бесплатне, те додао да се на Куби показало да та вакцина у терминалној фази продужава живот од двије до пет година.

- Желимо да помогнемо и нашим људима, али и људима из региона јер је интересовање невјероватно. Гледамо да нађемо начин да и они дођу до вакцина јер не можемо да их приуштимо онима који нису наши осигураници, али наћи ћемо начин да они те вакцине могу да узму у Торлаку и да учествују у студијама које ће се радити у Србији - рекао је Лончар.

Лијек ће бити примјењиван на пацијентима који имају четврти стадијум болести, за који се прогнозира још шест мјесеци живота.

Меморандум између Института ЦИМАБ и Института "Торлак" о набавци 1.680 јединица лијека, потписан је у октобру.

Он је резултат договора који је постигнут у мају приликом посјете делегације Србије Куби, коју је предводио предсједник Србије Томислав Николић, а у којој је био и министар здравља Златибор Лончар.

Обезбијеђене количине лијека су довољне за комплетну терапију код 30 обољелих, која ће се у Србији користити као клиничка студија јер лијек још није регистрован у Србији нити у ЕУ.

Лончар је најавио да је сљедећи лијек на чијем ће се доласку у Србију радити - лијек за дијабетесно стопало.