latinica  ћирилица
01/11/2015 |  10:24 | Аутор: СРНА

Нови лијекови за притисак и нервни систем у апотекама у Српској

Осигураницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске од данас су у апотекама на рецепт доступни лијекови новије генерације за повишен крвни притисак и нервни систем.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Из Фонда здравственог осигурања подсјећају да је недавно на Листу лијекова који се издају на рецепт уврштен 21 нови лијек комерцијалних назива, те да се ова измијењена листа примјењује од данас.

- На Листу А уврштен је лијек генеричког назива "оланзапин" који је на Листи заступљен са 14 комерцијалних назива, а користи се за нервни систем, углавном код шизофреније. На Листу Б уврштени су лијекови новије генерације генеричких назива "ирбесартан" и "ирбесартан са хидрохлоротиазидом", који су на Листи заступљени са седам комерцијалних назива. Ови лијекови се користе код повишеног крвног притиска", саопштено је из Фонда.

У саопштењу се додаје да лијекови новије генерације који су уврштени на Листу Б умјесто старих представника ове групе лијекова "лосартана" и "лосартана са хидрохлоротиазидом", између осталог, имају и нешто нижу цијену, те ће и осигураници за њих издвајати мање новца, а процјена је да ће Фонд на годишњем нивоу остварити уштеду од око 114.000 КМ на овим лијековима.

Референтна цијена лијека "лосартан" од 50 милиграма била је 11,91 КМ, "лосартан" од 100 милиграма 18,24 КМ, док је референтна цијена новог лијека "ирбесартан" од 150 милиграма 11,44 КМ, а од 300 милиграма 17,84 КМ.

Из Фонда здравственог осигурања напомињу да ће осигураницима љекари од данас прописивати ове лијекове новије генерације за повишен крвни притисак, умјесто досадашњих, јер је према оцјени струке ријеч о ефикаснијим лијековима.

Иако је на Листу А, такође, уврштен лијек новије генерације за шизофренију
"оланзапин" и даље су на Листи заступљени и "стари" представници ове групе лијекова, односно лијек "клозапин" није скинут са Листе, с тим да нови лијекови имају нешто нижу цијену.

У Фонду здравственог осигурања истичу да, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, настоје да у континуитету проширују Листу лијекова како би осигураници издвајали што мање новца за лијекове који су им неопходни.

Они подсјећају да за лијекове са Листе А осигураници плаћају партиципацију од 10 одсто референтне цијене лијека ако нису по неком основу ослобођени плаћања ове обавезе, док за лијекове са Листе Б сви осигураници плаћају 50 одсто цијене лијека.

Љекари породичне медицине на рецепту прописују генеричке називе лијекова, а фармацеути у апотеци обавезни су да осигуранику објасне који је лијек референтан, односно који у потпуности финансира Фонд и за који неће морати да плаћају доплату.

Уколико осигураник инсистира на скупљем лијеку одређеног произвођача, у апотеци су дужни да му објасне да ће за тај лијек платити осим партиципације и доплату, односно разлику у цијени у односу на референтни лијек.

За лијекове на рецепт Фонд здравственог осигурања Републике Српске на годишњем нивоу издваја више од 60 милиона КМ.