latinica  ћирилица
02/11/2015 |  17:43 | Аутор: Блиц

Онколози: У Србији се очекује експанзија малигних тумора

Ове године очекује се експанзија малигних тумора код грађана Србије. Разлог за то је, како открива најпознатији српски онколог проф. др Слободан Чикарић, вријеме које је прошло од бомбардовања Србије, када је на Космет и Пчињски округ бачено 15 тона осиромашеног уранијума или, када се преведе у активност радиоактивног извора, 185 милијарди бекерела!
Лијечење (Фото: Thinkstock) -
Лијечење (Фото: Thinkstock)

Још је суморније што већ годинама уназад, како каже статистика, рак у Србији убије читав мањи град - око 22.000 људи, а од канцера оболи око 33.000 људи. Најчешће малигне болести су:

Рак дојке - оболи 4.500 жена, а умре 1.600

Рак грлића материце - 1.400 оболи, а умре 450

Рак простате - оболи 1.250 мушкараца, а умре 850

Рак дебелог цријева - оболи 3.700 људи, а умре 3.600

Рак плућа - оболи 6.400 грађана, а умре више од 4.000

- Сваки становник, од 10 милиона колико нас има са Косовом и Метохијом, у просјеку је примио дозу зрачења од 18.600 бекерела, а дозвољена количина уранијума 238 (осиромашеног) по становнику у литру воде је 0,4 бекерела! Да би се рак појавио, потребно је да прође тзв. латентни период, који је за леукемију и малигне лимфоме од пет до 10 година, а за тзв. солидне туморе, којих је 95 одсто, а чија се експанзија очекује ове године, од 10 до 20 година. Просјек јављања за прве је седам и по година, док је за друге 15 година. Ситуацију у Србији пратим од 2001. године до данас. Према нашим истраживањима, 2006. био је нагли скок броја обољелих од леукемије и лимфома за 118 одсто у односу на 2005. Тај тренд се задржао до 2010. Што се тиче солидних тумора, треба очекивати њихов нагли скок за прошлу и ову годину. Још није готова статистика, али нам је евидентна највећа стопа смртности од рака у Европи - прича овај стручњак и додаје да је здравље становништа угрожено од момента када је бачен осиромашени уранијум, који спада у канцерогене материје, и то траје до данас.

- Његов полураспад траје 4,5 милијарди година. Уранијум има ниску тачку топљења, сагоријева на 50 степени и прелази у радиокативну прашину. Она је током бомбардовања доспјела у воду, земљиште, а ваздухом се проширила и ван граница Србије. У биљке је доспјела из земље, а животиње су јеле те биљке, дакле уранијум је и у њима. Људи пију воду, једу биљке и животиње, дакле и у нама је. Иако укупна радиоактвиност на цијелом Балкану није велика, за индукцију рака потребна је мала доза радиоактивног материјала. Када доспије у крвоток, на примјер, дисањем и путем хране, тада долази у контакт са ћелијском опном и продире у њу - објашњава др Чикарић механизам досадашњег дејства осиромашеног уранијума.

- Здраве хране нема нигде у свијету, па ни у Србији, која је оптерећена посљедицама бомбардовања осиромашеним уранијумом. То оптерећење ће остати док је свијета и вијека на нашим просторима због времена полураспада уранијума од 4,5 милираде година. Нема рјешења за тај проблем - наводи он.

Сакривени извјештај УН Сенегалца Бакари Кантеа, шефа мисије програма УН из 1999, о стравичним посљедицама бомбардовања Србије никада није објављен, а дијелови који су процурили у јавност захваљујући америчком независном новинару Роберту Парсонсу, извјештачу из међународних институција у Женеви, шокирали су Европу и Србију.

Он је успио да добије Кантеов извјештај од свог извора у УНЕП и 17. јуна 1999. објави његове дијелове у женевском дневнику Куријеу. Извјештај је категоричан у оцјени да ће наредне генерације, које живе на бомбрадованом тлу, патити од канцерогених обољења, леукемије, биће повећан број спонтаних побачаја и деформитета новорођенчади.

Докторица Невенка Димитријевић из Српског љекарског друштва каже да је прича о посљедицама бомбардовања Југославије апсолутно табу.

- Могу само да се надовежем на оно што је проф. др Чикарић навео и додам да је заиста повећан број обољелих од малигних тумора у Србији. Знам да су колеге који су послије бомбардовања отишле да помажу угроженом становништву послије неколико година обољеле од рака и умрле. Њихову смрт нико није желио да повезује са дејством осиромашеног уранијума. Нама нису доступни никакви подаци о посљедицама бомбардовања по здравље становништва, али као љекар не смијем ни да мислим какве се генетске мутације настале у микроорганизмима и инсектима који нападају човјека. А чињеница је да се јављају нови вируси и болести о којима ништа не знамо - наводи она.