latinica  ћирилица
02/11/2015 |  20:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Све више зависника од коцке и интернета

У Србији је осим од наркоманије, све више особа зависно од коцке и интернета, речено је на трибини "Борба против болести зависности", на Медицинском факултету у Универзитета у Београду.
Интернет, илустрација - Фото: Анадолија
Интернет, илустрацијаФото: Анадолија

- Алкохол је "убица" и психоактивна супстанца која је у Србији врло присутна, а чији су утицај и штетност по здравље појединца и друштва у цјелини потцијеењени - истакла је директорица Специјалне болнице за болести зависности Мира Ковачевић.

- Коцка и интернет и многе друге нехемијске, бихејвиоралне зависности су у порасту и нама се посљедњих годину-двије јавља све више особа за таквим обликом зависности - рекла је она.

Професор са Института за судску медицину Слободан Савић је, напоменувши да има пуно природних и синтетичких дрога, подсјетио да их Свјетска здравствена организација дијели у десет типова.

- Не волим подјелу на лаке и тешке дроге, јер када кажемо "лака дрога" сматрамо да је то нешто што је друштвено прихватљиво - рекао је он и додао да је, према подацима, око 85 одсто хероиномана почело наркомански вијек коришћењем марихуане.

Савић је указао да о све већој распрострањености наркоманије говоре подаци Института за судску медицину према којима је од 1981. до 1990. године било 62 наркомана са смртним исходом, а само у 2005. број таквих случајева је 91.

- Оно што је било за скоро десет година, ми сада имамо за годину дана - рекао је Савић, нагласивши да је актуелни проблем у Србији растући број наркомана.

Како је објаснио, карактеристично је да у смртним случајевима доминирају мушкарци, и да су то особе старости од 21 до 30 година.

- Такође, оно што је битно за популацију наркомана је драстично скраћење животног вијека. Каже се да је њихов животни вијек просјечно 29 година - рекао је он и додао да се њихов животни вијек у посљедње вријеме продужава, захваљујући здравственој бризи и помоћи која им се указује.

Професор Иван Димитријевић рекао је да је мало љекара примарне здравствене заштите, свега два до три одсто, заинтересовано за рад са алкохоличарима и наркоманима, иако су ти облици зависности велики проблем .

- Сматра се да је више од 50 одсто свих хоспитализација у општим болницама повезано са употребом неких супстанци - нагласио је Димитријевић и најавио да ће сљедеће седмице почети акција едукације свих љекара, медицинских сестара и техничаре у 23 округа Србије, и обуку ће, како је додао, проћи око 80.000 запослених у здравству.