latinica  ћирилица
05/11/2015 |  20:53 | Аутор: Б92

Чињенице о серији „Мућке" које (вjероватно) нисте знали (ВИДЕО)

Прва епизода ове легендарне серије била је приказана у септембру 1981. године. Иако је прошло много времена од првог емитовања, она и даље не губи на актуелности, броју фанова, али и броју реприза широм свијета. У екс Ју земљамаи се сматра за најрепризиранију страну серију.
Серија "Мућке" - Фото: Screenshot
Серија "Мућке"Фото: Screenshot

Наслов серије је заснован на старој енглеској пословици „Само будале и коњи раде за зараду" којом се алудира на напор Дел Боја и Роднија да избјегавају редовни посао и плаћање пореза. Насловну пјесму написао је и отпевао Џон Саливан, сценариста „Мућки". У анкети BBC-ја, овај ситком је проглашен за најбољи свих времена. Ипак, неке ствари и даље нису познате широј публици.

Дејвид Џејсон (Дел Бој) је желио да напусти серију 1986. године, тако да је планирано да епизода „Who Wants to be a Milillionaire " буде посљедња и да Дел Бој оде у Аустралију са Џамбом Милсом. Саливен је писао сценарио за нову серију „Хот Род" у којој би Родни био главни лик. Ипак, Џејсон се предомислио, па је тако и у епизоди промијењен сценарио – Дел није прихватио позив да оде на други континент.

Тригерово право име у серији је Колин Бол. Дерек једном приликом објашњава да је надимак добио јер личи на коња. Тригер, не Дел Бој.

Сцене Пекама су снимане у Бристолу, јер продуценти нису могли да гарантују безбједност екипи серије уколико би се она заиста снимала у Пекаму. Првих шест епизода су из истог разлога снимане у Западном Лондону.

Кенет Мекдоналд (Мајк из „Рагине главе") преминуо је истог дана кад је најављено да ће се снимити још три епизоде.

Касандра је у серији приказана као дјевојка која је пет година млађа од Роднија. Ипак, у реалном свијету, глумица Гвинет Стронг је двије године старија од Николаса Линдхерста који је играо Роднија.

Иначе, за улогу Касандре је конкурисала и касније веома популарна Елизабет Харли, али је одбијена.

Дел Бој, Родни и Тригер су једина три лика која су се појавила и у првој и у посљедњој епизоди, а само су Родни и Дел били у свакој.

Стриц Алберт у једној епизоди говори како је боксовао у морнарици. Интересантно, глумац Бастер Мерифилд који је тумачио ову улогу је заиста био боксер, а глумом је почео да се бави тек по одласку у пензију.

Тригер је у серији Роднија звао Дејв. Дејвид Џејсон се колеги Николасу Линдхерсту увијек обраћао са „Ник".

У сценарију није било планирано да Тригер Роднија назива Дејв. Међутим, глумац Роџер Лојд Пек је колегама на сетовима стално мијешао имена. Тако је Николаса Линдхерста називао Дејв по Дејвиду Џејсону који је играо Дела. Саливен је ово из зафрканције ријешио да употреби у једној епизоди, али је испало смјешније него што се надао, те је одлучио да надимак Дејв остане заувијек дио „Мућки".

Дејвид Џејсон и даље у свом ормару чува пуловере које је носио као Дел Бој и не планира да их икада да на некакву аукцију.

У култној сцени у којој Дел Бој пада кроз шанк Тригер није ни требало да се појави. Наиме, глумац Роџер Лојд Пек је током снимања епизоде „Yuppy love" био у близини мјеста снимања, па је ријешио да сврати и пита Саливена да ли му је потребан. Тада је сценариста дошао на идеју да направи Тригерову реакцију на пад, што је и те како доприњело популарности ове сцене.

Серију су критиковала нека феминистичка удружења као расистичку, јер је Пекам описиван као крај у коме готово да нема црнаца, иако су они заправо већинско становништво у том дијелу Лондона.

Током двадесет и двије године снимања коришћено је четрнаест различитих возила релиан регал, чувеног троточкаша који вози Дел Бој.

Дејвид Џејсон никада није желио да прихвати да су „Мућке" ситком. У својим интервјуима их описује као трагикомедију.

Дел Бој је само једном правилно употребио француски језик у цијелој серији. То се догодило када је срео Дензила и рекао му „Боњоур!" Интересантно, радња те епизоде се одиграва управо у Француској.

У сцени у којој Алберт разлупа свој брод на доковима, клинац који му се смије јесте син глумца Патрика Мареја који је играо Микија Пирса.

Роби Вилијамс се појавио у „Мућкама"! Наиме, у епизоди „Mother Nature’s Son" док Бојси за шанком прича о „пекамској изворској води", у близини седи Роби, тада певач бенда „Take That". У истом тренутку се у пабу чује управо пјесма те групе.

Умјесто у „Златној грозници", Дел је првобитно требало да се појави у квизу „Желите ли да постанете милионер", али до договора двије продукције није дошло.

Најдуже снимана сцена је била она на декином гробу. Наиме, Џејсон и Линдхерст су често плачем прекидали снимање јер су сјећање на глумца Ленарда Пирса који је тумачио њиховог деку доживљавали веома емотивно. Сузе у тој сцени су праве.

Након „Мућки" су снимљене и двије спиноф серије – „Зелена трава дома мог" из 2005. која прати Бојсија и Марлин кроз 32 епизоде, а приликом њихове селидбе из Пекама, као и „Rock & Chips". Ова серија је приказивала живот у Пекаму шездесетих, од тренутка рођења Роднија Тротера. Гледаоци су имали прилику да виде како изгледа Џоан, Делова мама, али и сви остали ликови који су се, мање или више, помињали у самим „Мућкама". Након само три епизоде, снимање је прекинуто због смрти Џона Саливена. Николас Линдхерст, који је у овој серији играо Фредија Жапца, изјавио је да прекид овог снимања сматра за најтужнији моменат у својој каријери.