latinica  ћирилица
06/11/2015 |  15:26 | Аутор: СРНА

УКЦ РС: Успјешна 20. трансплантација бубрега

На Универзитетском клиничком центру Репубике Српске у Бањалуци данас је успјешно извршена 20. трансплантација бубрега, саопштено је из ове установе.
УКЦ Бањалука: Урађен сложени оперативни захват - Фото: РТРС
УКЦ Бањалука: Урађен сложени оперативни захватФото: РТРС

Трансплантирани пацијент је двадесетрогодишњи младић, док је донор била његова мајка, а комплетна преоперативна припрема пацијената урађена је на Одјељењу нефрологије Клинике за унутрашње болести.

У припреми трансплантације користила се техника за размјену налаза путем видео- конференције са Војно-медицинском академијом /ВМА/ у Београду, што подразумијева заједничко разматрање медицинске документације и доношење одлуке о самом извођењу процедуре.

Прва трансплантација урађена је прије више од четири године уз помоћ тима из ВМА који све вријеме учествује у процесу едукације кадра Универзитетског клиничког центра, а до сада су све трансплантације прошле без компликација.

Трансплантациони тим Универзитетског клиничког центра убудуће ће највећим дијелом самостално обављати ову процедуру, с тим да ће васкуларни хирурзи са ВМА и даље бити дио процеса едукације кадра овог профила који ће врло брзо моћи самостално да учествује у извођењу трансплантација.