latinica  ћирилица
06/11/2015 |  17:54 | Аутор: Пресс

Колико знате о стевији?

Стевија је природни заслађивач о којем се све више говори, посебно од како је све више виђамо на полицама наших маркета.
Стевија (фото:Agroklub) -
Стевија (фото:Agroklub)

Иако јој цијена није баш најповољнија у свијету је све више уважавају као бољу алтернативу аспартаму, о ком се све више прича као о једном од најштетнијих састојака многих намирница, посебно сокова и слаткиша.

Америчка Администрација за храну и лијекове је стевију гурнула у категорију дијеталних додатака исхрани још 1994. Од тада је упорно покушавају спријечити да на тржиште изађе као регуларни заслађивач. И то потпуно природан. То се никако не допада онима који “гурају“ аспратам.

Стевију већ вијековима користе као ниско калоричну слатку биљку. Произвођачи стевије кажу да са њом можете безбиједно кухати, а чак је повољнија од њених синтетичких супарника.

Администрација за храну и лекове довела је у питање коришћење стевије истичући да она није баш сигурна. Тврде да има блага контрацептива дејства, те да може да има хипнотички ефекат на неке особе. Нјихове објаве и данас стоје на климавим ногама, јер су Јапанци дошли до закључака да је стевија потпуно безбиједна.

Биљка стевија потиче из јужне Америке, гдје јој домороци поодавно приписују многа љековита својства. Екстракт стевије се користи у Јапану од седамдесетих година, а Јапанци су и дан данас највећи потрошачи стевија екстракта – који је безбиједан за употребу, али као такав више нема љековита својства.

Ова биљка је скоро потпуно природног поријекла. Слађа је од шећера 200 до 300 пута, а њена калоријска вредност једанка је нули. Потпуно је безбиједна за здравље.

Стевија је 100% природна, без калорија, без угљених хидрата, има укус потпуно чистог шећера и погодна за дијабетичаре.

Стевија има широки спектар примјене. Не користи се искључиво као додатак храни и пићу, већ се може користити у козметици, за зубне пасте, за обогаћивање укуса цигарета, као медицинско средство, у заслађивачима и у многим другим производима.

Иако јој је цијена мало виша многи корисници стевије тврде да се исплати, јер ако је користите у кулинарству потребно је ставити је врло мало, јер је много слађа од шећера.