latinica  ћирилица
06/11/2015 |  20:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривено зашто и како пјешчане дине "пјевају" (ВИДЕО)

Кретањем, пјешчане дине стварају чудне звуке који се могу чути у тридесетак пустињских предјела на планети.
Пјешчане дине (Фото:  Inc/Shutterstock) -
Пјешчане дине (Фото: Inc/Shutterstock)

Ови звуци, који могу бити дуги и продорни или кратки, достижу и до 100 децибела, што је једнако буци коју прави брзи воз у пуном залету, а чују су на раздаљини до 20 метара.

Екипа физичара, на челу са Натали Вренд, истраживачице примијењене математике и теоријске физике на Универзитету у Кембриџу, покушала је да одгонетне мистерију ове појаве.

Током 25 љетњих дана, британски научници су у Долини смрти и пустињи Мохаве, у источној Калифорнији, проучавали мале лавине на динама од којих настаје необична мелодија.

Они су сеизмичке вибрације пијеска, изазване кретањем зрна пијеска, мјерили специјалним уређајима названим геофони и открили да звуци произилазе из различитих сеизмичких валова.

Звучни импулси јављају се као посљедица Рејлијевих таласа који путују брзо и линеарно на површини дина. Паралелно, линеарни, недисперзивни сеизмички таласи, који као да су ухваћени у замку међу динама, проузрокују "грмљавину".

Та грмљавина се може и намјерно изазвати: "Ударцем чекића у песак покреће се природна резонанца дине", објаснила је Вренд.
"То је као да цијело наше тијело почне да вибрира. Тешко је замислити да тако мала лавина може да произведе тако снажан звук који одзвања пустињским пространствима", навела је британска научница.