latinica  ћирилица
06/11/2015 |  22:16 | Аутор: ТАНЈУГ

На аукцији Титаникова СОС порука

Аукцијска кућа Херитиџ најавила је да ће на продају ставити изузетни телеграм - СОС поруку коју је Титатник послао компанији Вајт Стар Лајн, непосредно прије него што ће потонути.
Титаник (фото:www.cdm.me) -
Титаник (фото:www.cdm.me)

"Ударили смо о санту леда = Само што нисмо потонули = Пошаљите помоћ = Позиција: Лат 41.46 Н. = 50.14 Лон", гласи порука на пожутјелом папиру.

"Ово је доказ или барем индиција да је Титаник послао поруку компанији Вајт Стар Лајн у Нјујорку", објаснили су и Херитиџу, додавши да ће почетна цена за овај "историјски" телеграм бити 20.000 долара.

Да је стигла на одредиште, СОС порука би можда омогућила спасиоцима да стигну на време и да спасу путнике и посаду. Ствари су се, на жалост, одвиле другачије.

Неколико дана послије трагедије, власник поморске компаније Филип Френклин изјавио је да није добио никакав позив у помоћ са брода. То ће тврдити и пред комисијом Сената која га је испитивала.

"Или је Френклин слагао комисију, или заиста никада није примио телеграм", навео је Акерман. Или пак је реч о "лажном" телеграму. Сто три године касније, и даље се сумња у његову аутентичност, иако су анализе потврдиле да датира са почетка XX вијека и да није ријеч о фалсификату.

Проблем представља и начин на који је откривен: пронађен је 1988. године у коверти на којој је писало "ово је старо 86 година".

Акерман, који је убијеђен у његову аутентичност, има једноставно објашњење: телеграм је завршио у гомили неотворених пошиљки, а пронађен је неколико година касније