latinica  ћирилица
09/11/2015 |  08:29 ⇒ 08:31 | Аутор: Блиц

Како избјећи прехладу?

Са зимом стижу прехладе, кожа је сува, а циркулација слабија. Али не мора да буде тако. Ови савјети могу вас сачувати од прехладе.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Прехладу можете избјећи

- Правилна исхрана је основни услов одржавања имунитета, али и здравља генерално, јер преко ње уносимо све витамине, минерале и олиго елементе који су нам потребни. У овом периоду, због температурних разлика јављају се бактерије и вируси који оштећују респираторни тракт и троше имуно ћелије које бране организам од болести и спољних утицаја. На пијацама још увијек има довољно свјежег воћа и поврћа које треба јести што чешће како бисмо задовољили потребе организма за витаминима и минералима - објашњава доктор Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине у ДЗ “Вождовац“.

 Али постоји још начина да се заштитите од вируса и бактерија.

 1) ПАЗИТЕ КОЈОМ РУКОМ ЈЕДЕТЕ

Када се нађете на скуповима са много људи, избјегавајте да једете руком којом сте се руковали. Тако ћете смањити шансе да бактерије пренесете до својих уста. Чешће прање руку се подразумева.

 2) МИЈЕЊАЈТЕ СЈЕДИШТА У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ

Капљице пуне бактерија могу да лете и до три и по метара кроз ваздух, потврдила је једна студија из Америке. Према томе, ако неко близу вас кашље или кија, окрените главу на другу страну на 10 секунди док се ваздух не рашчисти, а најбоље би било да промијените мјесто. Приликом само једног кијања, пренесе се до 100.000 капљица пуних вируса у ваздух, а само 30 је довољно да се заразите.

 ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Боли вас грло? Без панике. Овај сируп ће ријешити проблем за само четири сата

Уље оригана: природни лијек за прехладу и грип

Како да останете здрави на послу у сезони прехлада

3) МИЈЕЊАЈТЕ ЈАСТУЧНИЦУ

Мијењајте јастучницу једном недјељно да бисте спријечили ширење бактерија, а једном дневно ако дијелите кревет са особом која је већ болесна. Истраживања су показала да вируси живе дуже у хладној и сувој околини, а хладан и сув ваздух може да погорша кожна обољења попут екцема и псоријазе. Одржавајте влажност ваздуха у свом дому тако што ћете пустити да се купатило природно охлади и да влага испари у ваздух, оставите врата од купатила отворена након туширања или поставите чинију воде близу радијатора.

 4) СПАВАЈТЕ

Добро је познато да мањак сна утиче на имунитет, заправо ако спавате мање од седам сати имате три пута веће шансе да зарадите прехладу од некога ко спава 8 сати. Додатно спавање је јако важно ако се већ борите са прехладом јер се током сна пуне резерве енергије.