latinica  ћирилица
10/11/2015 |  07:42 | Аутор: Б92

Шампањцем против Алцхајмера

Пити три чаше шампањца недjељно је добро за очување когнитивних способности и за спрjечавање Алцхајмерове болести, тврде британски научници.
Шампањац (илустрација) -
Шампањац (илустрација)

Након што су доказали да пиво побољшава сексулне перформансе, истраживачи са Ридинг Универзитета су сада установили да шампањац може да побољша наше памћење.

У својој студији, чије делове преноси лист Ивнинг стандард, научници истичу да пенушаво вино штити меморију захваљујући компоненти садржаној у двема врстама лозе - пино ноар и пино мење, које се користе у производњи шампањца.

Они наводе да су добили "импресивне" резултате на тестовима које су сопровели на пацовима, те да се надају да ће ускоро моћи то исто да постигну и са старим особама.

Пити до три чаше шампањца у току једне седмице помаже у заустављању деменције и Алцхајмерове болести, тврде британски стручњаци.

"Ово истраживање је узбудљиво јер по први пут показује да би умjерено конзумирање шампањца могло да утиче на когнитивне функције као што је памћење", изјавио је проф Џереми Спенсер за Дејли мејл.