latinica  ћирилица
10/11/2015 |  12:02 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

Тужба од 25 милиона долара-универзитетско братство тужи угледни часопис

Братство на Универзитету у Вирџинији поднијело је тужбу против часописа "Ролинг стоун", уз захтјев за одштету од 25 милиона долара, због спорног чланка о наводном групном силовању у кући тог братства.
Илустрација (Фото: wikihow.com) -
Илустрација (Фото: wikihow.com)

Разлог за тужбу је, како се наводи, то што у чланови братства постали "предмет лавине осуда широм свијета", а као тужена се наводи ауторка чланка Сабрина Рубин Ердели.

Ролинг стоун је у новембру 2014. године објавио причу под насловом "Силовање на кампусу: Брутални напад и борба за правду на УВА (Универзитет Вирџиније)", о студенткињи, идентификованој само као Џеки, коју су у септембру 2012. силовала седморица чланова братства.

Чланак сугерише да је тај напад одраз сексуалног насиља присутног на једном од најугледнијих државних универзитета у САД.

Три члана братства су већ поднијели тужбу и тражили по 225.000 долара, а продекан универзитета, који тврди да је у чланку приказан као "главни зликовац", тужбом тражи више од 7,5 милиона долара.

Анализа коју је на захтјев часописа спровела угледна Школа за новинарство Универзитета Колумбија указала је на велике пропусте уредништва. Ни истрага полиције није нашла доказе који би потврдили наводе студенткиње. Часопис је повукао чланак, а главни уредник и ауторка текста су се извинили.

У тужби братства се наводи да је часопис намеравао да нађе причу о "сликовитом и насилном силовању" на елитном универзитету и одбио је друге могуће приче које нису биле довољно сензационалистичке.

- Ролиг стоун и Ердели су имали агенду и били су нехајено слијепи за штету коју би могли нанијети невиним жртвама у немилосрдном испуњавању тог плана - наведено је у жалби.

Извор:Блиц/Бета