latinica  ћирилица
10/11/2015 |  18:23 | Аутор: Б92

Шта се дешава са људским мозгом након што прими анестезију?

Прије открића анестезије пацијенти су могли једино ако им је скренута пажња, да издрже болове хируршког захвата.
Анестезија - утицај на мозак - Фото: илустрација
Анестезија - утицај на мозакФото: илустрација

Љекари су се сналазили на свакакве начине. Обично су пацијенте ударали копривом, давали им различите биљне препарате, алкохол или марихуану.

Подаци за Велику Британију кажу да око 3.5 милиона људи годишње прими општу анестезију. Медицина још није одговорила на низ питања везаних за анестетике и како утичу на људе нарочито на мозак.

Анестезиолози за омамљивање обично користе комбинацију лијекова базирану на здрављу пацијента. Истраживања уз коришћење функционалне магнетне резонанце омогућила су научницима да имају увид у то како различити лијекови и дозе различито дјелују на мозак.

Севофлуран

Општи анестетик који се користи за изазивање и одржавање бесвјесног стања код људи који иду на операцију.

Како дјелује на мозак?

Већ малене дозе севофлурана довољне су да утичу на регију мозга одговорну за памћење.

Повећане количине крви које пристижу у мозак утичу на то да мождане ћелије покушавају да преживе и одрже своју уобичајену функцију што успорава све друге процесе.

Које су нуспојаве?

Кашаљ, вртоглавица, мучнина, вишак слузи, мамурлук, дрхтавица и повраћање. Укратко, губитак памћења након операције може бити повезан са овим анестетиком.

Пропофол и кетамин

Пропофол је хипнотичка дрога, у врло широкој употреби која изазива губитак свијести и амнезију. Користи се да помогне пацијентима да се релаксирају. Кетамин, средство против болова, често се користи уз пропофол.

Како дјелује на мозак?

Добијајући анестезију, пацијент губи свијест полако, не одједном као кад се угаси свијетло. У бесвијесно стање пада се полако. Пропофол дјелује тако да веже рецепторе у мозгу, почевши у средини и ширећи се према споља у различите регије мозга. Кетамин утиче на осјећај за бол, просуђивање и координацију што траје до 24 сата.

Које су пропратне појаве?

Пропофол може изазвати благи сврбеж или осип, брз или успорен пулс и лагано печење око игле. Кетамин изазива тромост мозга као у сну, сметње вида, мутну или дуплу слику, лагану вртоглавицу, мучнину и несаницу. Укратко, и пропофол и кетамин седирају и умањују бол.

Шта се догађа када је дијете или старија особа под анестезијом?

Излагање дјеце анестетицима може узроковати проблеме у неуролошком развоју и промјене у структури мозга. Према чланку објављеном у часопису Педиатрицс, дјеца испод четврте године која добију општу анестезију показују знатно слабије разумјевање и нижи ИQ. Друга студија из 2012. установила је да мала дјеца изложена анестезији два пута чешће имају проблеме у учењу прије узраста од 10 година.

Старијим пацијентима који приме анестезију треба шест мјесеци док се опораве. Око 35 одсто старијих пацијената има већи ризик деменције.Научници вјерују да анестезија узрокује упалу у жнервном ткиву, повећавајући код старијих пацијената шансе да развију Алцхајмерову болест.