latinica  ћирилица
11/11/2015 |  11:38 ⇒ 11:44 | Аутор: РТРС

Колико струје троши пуњач када је остављен у утичници?

Колико пуњачи за мобилни телефон, лаптоп или таблет троше струје? Хоћемо ли уштедјети електричне енергије и новца ако их искључимо након употребе? Један ИТ портал позабавио се овом темом и помоћу струјног мјерача добио конкретне податке.
Пуњач за мобилни телефон (фото: www.askmebazaar.com) -
Пуњач за мобилни телефон (фото: www.askmebazaar.com)

Мјерни инструмент укопчали су у струју, а онда на њега укључили пуњаче. Појединачни пуњач практично није трошио струју. Наравно, када није обављао своју функцију. Али, када су укључили неколико пуњача одједном регистрована је потрошња од 0,3 W.

Седам пуњача (iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, Windows преносник, MacBook i Chromebook),по овој рачуници, кад остану укључени након пуњења, за годину дана потроше 2,628 кWх струје.

Наравно, без обзира што не троше пуно струје, било би добро искључити пуњаче након пуњења, што због сигурносних разлога, што због штедње струје.

Нека ранија истраживања показала су да би се град од 100.000 људи могао мјесец дана напајати струјом кад би сви пуњачи на свијету били искључени након пуњења телефона, таблета, преносника и других уређаја с утичнице.

Извор:Focus/Блиц