latinica  ћирилица
12/11/2015 |  08:57 | Аутор: РТРС

Витамин који смањује ризик од срчаних обољења

Међународно удружење ендокринолога је открило да конзумирање овог суплемента може да побољша учинак вежбања и смањи ризик за настанак срчаних обољења.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Витамин Д који је у исто вријеме и витамин и хормон, помаже у контроли нивоа калцијума и фосфата у крви а важан је и за здравље костију и зуба. У природном облику овај витамин се може наћи у риби и јајима, али је овим путем тешко унијети довољне количине. Већина људи витамин Д обезбеђује путем УВ зрака из сунчеве свјетлости.

Претходне студије су показале да витамин Д блокира дјеловање ензима 11б-хидроксистероид дехидрогеназа, који је задужен за лучење хормона стреса- кортизола. Висок ниво кортизола повећава крвни притисак ограничавајући функције артерија, сужавајући крвне судове и стимулишући бубреге да задржавају воду. Витамин Д редукује ниво кортизола, па тако теоретски поправља наше физичке способности и смањује фактор ризика од кардиоваскуларних болести.

ИСТРАЖИВАЊЕ

У тој студији коју су обавили истраживачи са Универзитета Квин Елизабет у Единбургу, испитано је 13 одраслих људи, подијељених по старости и тежини. Једној групи су даване 50 иу јединице витамина Д, а другима лијек са плацебо ефектом.

Група људи која је узимала витамин Д је имала нижи крвни притисак у поређењу са онима који су узели плацебо. Такође је примијећено да се смањио и ниво кортизола у њиховом урину.

Фитнес тест је открио да је прва група након узимања витамина Д показивала мање знакове физичке заморености, као и да је возила бицикл 20 минута у раздаљини од 6,5 километара, што је велики напредак ако имамо у виду да су прије узимања витамина Д могли да возе 5 километара.

ДЕФИЦИТ ВИТАМИНА Д ЈЕ УОБИЧАЈЕН

Велики број људи широм свијета има проблем са дефицитом витамина Д. У просеку, једна од десет особа има овај дефицит током љета, а током зиме две до пет особа се суочава са мањком овог витамина.

Недостатак овог важног витамина се повезује са инсулинском отпорношћу, дијабетесом, реуматоидним артритисом и различитим облицима канцера.

извор: мен'с хеалтх/Б92