latinica  ћирилица
12/11/2015 |  11:38 ⇒ 11:40 | Аутор: РТРС

Како је свијет "за длаку" избјегао Трећи свјетски рат?

Иако је мач новог свјетског рата висио над свијетом 1983, претња је била далеко опаснија него што се то тадашњим савременицима чинило
Нуклеарна катастрофа - Фото: илустрација
Нуклеарна катастрофаФото: илустрација

Прошлог мјесеца амерички Национални безбедносни архив објавио је документа који се односе на извјештај из 1990. под назвом “Совиет Wар Сцаре“. Требало им је седам година да схвате како је смртоносна ратна игра била тог новембра 1983. названа “Абле Арцхер“.

“Те године смо неповратно закомпликовали односе са Совјетским савезом“, пише у извештају. “Совјетски војни лидери озбиљно су зазирали да ће Америка искористити Абле Арцхер војну вежбу као параван за стварни напад“.

Само неколико месеци пре тога, Кореан Аир лет 007 оборен је од стране совјетског борбеног авиона. Животе је изгубило 269 људи. Била је то војна вежба на огромном нивоу, будући да су Руси били убијеђени да се Америка спрема за први нуклеарни напад.

Одговор САД?

Мобилизоване су све снаге и прсти су били на обарачима. Деловало је да САД имају предност и да би победа без сумње била њихова, уколико би до нуклеарног рата дошло. То је стварало још веће тензије, јер су Совјети осјећали притисак да први повуку потез.

Како је рат спријечен? Извештаји сугеришу да је нуклеарна катастрофа избегнута “случајно“ и то због “неинформисаности“ актера.

Наиме, Запад уопште није увиђао да је Русија под пуном борбеном готовошћу, јер тамошње шпијунске службе уопште нису биле компетентне, стоји у извјештајима.

Да је којим случајем САД била свјесна Руских намјера, сигурно би поступала у складу с оним што су Совјети очекивали и до рата би дошло

Извор: Неwс.com.ау/Б92