latinica  ћирилица
12/11/2015 |  15:35 | Аутор: СРНА

С.Каролина: Откривен смртоносни вирус налик вирусу САРС

Научници су открили нови смртоносни вирус, налик вирусу САРС, који са шишмиша прелази на људе и за који не постоји лијек. Још није утврђено да ли се овај вирус може преносити и са човјека на човјека.
Вирус - илустрација (фото: NIAID/Flickr.com ) -
Вирус - илустрација (фото: NIAID/Flickr.com )

Научници са Универзитета у Сјеверној Каролини каже да студија предвиђа постојање око 5.000 "корона вируса" у популацији шишмиша, а неки од њих за људе могу бити потенцијално патогени.

САРС, озбиљан акутни респираторни синдром, прво је са животиња прешао на људе 2002. и 2003. године, изазивајући свјетску епидемију са око 8.000 дијагностификованих случајева. Око 800 људи је умрло.

Симптоми су као код грипа, само убрзани - отежано дисање и смртна упала плућа. Та епидемија је сада под контролом и изворни вирус угашен је 2004. године.

Међутим, новооткривени вирус код кинеских шишмиша напада исте рецепторе као САРС и шири се тијелом. И он се обнавља у људским плућима.

Вирус је веома патоген и третмани који су развијени за лијечење САРС-а и одговарајући лијекови за еболу не могу га неутралисати и контролисати - упозоравају научници.