latinica  ћирилица
13/11/2015 |  10:54 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Мозак тинејџера крив за неред и љутњу

Ум тинејџера није способан за планирање и то је одговор на питање зашто је у њиховој соби увек хаос.
Учење (Фото: Thinkstock) -
Учење (Фото: Thinkstock)

Ваш тинејџер је опет разбацао ствари по кући, погледао вас мрким погледом, излетио из куће без поздрава...? Смирите се и наоружајте стрпљењем, то преживљава готово сваки родитељ адолесцента. Френсис Џенсен, неуролог на Универзитету у Пенсилванији, мама и ауторка књиге "Мозак тинејџера", покушала је да пронађе разлог за "чудно понашање" своје дјеце, па су јој многе ствари постале јасније. Пошто је анализирала мисаоне процесе, закључила је да ум тинејџера није способан за планирање и то је одговор на питање зашто је у њиховој соби увијек хаос.

- Организација за већину тинејџера није приоритет и неуредни су јер не дају себи довољно времена да среде ствари прије него што започну нешто друго. За то је крив њихов ум, а не воља - тврди Френсис.

Она објашњава да се многе ствари "не уклапају" у мозгу адолесцената, па су често исфрустрирани, импулсивни и воле ризик.

- Тинејџери немају приступ фронталним можданим режњевима, па се јављају промjене расположења и бијес, а на то већина родитеља одговара на исти начин. Међутим, када би старији разумели шта се дешава у мозгу пубертетлије, били би стрпљивији и пронашли начин да себе и њих обуздају - тврди амерички неуролог.

Извор: novosti.rs