latinica  ћирилица
16/11/2015 |  17:18 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Нова метода лијечења за дијабетичаре којима је страдао вид

Амерички научници први пут након 40 година нуде нову методу лијечења и наду дијабетичарима којима је вид знатно погоршан услед дијабетичке ретинопатије.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

Убризгавање лијека који садржи активну супстанцу ранибизумаб директно у око пацијента једанпут мјесечно, три мјесеца узатопно, показало је знатно побољшање вида и спријечило напредовање његовог губитка. Резултати истраживања показали су се бољима у односу на традиционалне методе које се примењују код особа с пролиферативном дијабетичком ретинопатијом (ПДР), кажу научници са Универзитета Емори у Атланти.

Оштећење вида настаје када усљед смањеног снабдијевања мрежњаче кисеоником и хранљивим супстанцама, такозване исхемије, на исхемичним деловима мрежнице долази до абнормалног раста нових крвних судова – неоваскуларизације. Ти сусудови веома крхки, лако пуцају и у унутрашњости ока настаје још веће крварење. Не лијечење таквог стања неријетко резултује сљепилом.

Један од до сада примењиваних начина лијечења ПДР-а је фотокоагулација мрежњаче ласером која понекад резултује губитком периферног вида и слабијим видом ноћу.

Захваљујући новом начину лечења инекцијама ранибизумаба пацијенти нису изгубили периферни вид, а средишњи вид им се побољшао, због чега су, у просјеку, видели боље и успјевали да прочитају пола реда више.

“Резултати овог истраживања су важни јер офталмолозима нуде нове опције у лечењу ПДР-а“, каже др. Тимоти Олсен са Универзитета Емори и додаје да се ранибизумаб у око треба уносити три мјесеца узастопно једном мјесечно.

Од 2005. број одраслих особа обољелих од дијабетеса повећао се за високих 65 одсто, што значи и већи број пацијената потенцијално изложених дијебетичкој сљепоћи.

Британски научници упозоравају да је дијабетес водећи узрок сљепила код одраслих људи у Великој Британији. Процјењује се да их је у Енглеској око 4200 ослијепило од посљедица дијабетичке ретинопатије. По подацима "Бритисх Хеарт Фоундатион" у тој земљи с дијабетесом живи око 3,5 милиона људи.

Резултати истраживања представљени су на годишњем конгресу Америчке офталмолошке академије и објављени су у часопису ЈАМА.

Извор: Магазин/Б92